Награди

Борислав Бойчев с наградата "Николай Хайтов"

Специалната награда получи Лиляна Михайлова

◊ СЪБИТИЕТО

На 30 октомври 2008 г. на специална церемония в НМ „Земята и хората” за пореден път бе връчена Националната литературна награда за публицистика и белетристика на името на големия български писател Николай Хайтов.

Присъстваха членове на семейство Хайтови, представители на Община „Изгрев”, предишни лауреати на наградата, ценители на литературата. 


◊ ЦЕРЕМОНИЯТА

Тържеството започна с великолепно изпълнение на „Гайдарска сюита” на състав от каба-гайди с ръководител Тодор Михайлов при читалище „Добри Чинтулов” в община „Изгрев”. Актьорът Иван Налбантов прочете вдъхновено класическия разказ на Николай Хайтов „Мерак”, припомняйки високото ниво, до което големият майстор бе издигнал българското слово.

„Стана традиция наградата да се връчва в навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители, което още повече подсилва дълбокото признание за писателя, българина и родолюбеца Николай Хайтов”, изтъкна при откриването на церемонията председателят на читалище „Н. Хайтов” – поетът Иван Баджев, който бе и водещ на тържеството.

Освен Голямата награда „Николай Хайтов” и учредената през миналата година Специална награда от кмета на община „Изгрев” инж. Панайот Дончев, за пръв път през настоящата година бе връчена и награда на в. „Земя” за млад автор.


◊ НАГРАДАТА

Журито в състав Николай Петев – председател, и членове Светлана Шаренкова, Иван Баджев и Горан Готев, присъди Голямата награда „Николай Хайтов” на писателя Борислав Бойчев за сборника с разкази „Отвъд стария мост”, а Специалната награда - на писателката Лиляна Михайлова за сборника с разкази „За разликата в часовите пояси”; Виолета Драганова получи наградата на в. „Земя" за книгата „Насаме с истината”.

Наградният фонд се формира от дарения от Съюза на българските писатели, ч-ще „Н. Хайтов”, в. „Земя” и кмета на район „Изгрев”. Освен парично изражение, наградата включва и пластики, изработени от сина на писателя - скулптора Александър Хайтов.

Журито отчита, че през няколкото години, откакто бе учредена, „популярността на наградата за публицистика и белетристика на името на Николай Хайтов набра скорост, разви се в дълбочина, стана важно събитие в културния живот на страната. За това говори и фактът, че с всяка година броят на участващите автори се увеличава, като през 2008 г. участието е най-силно – за конкурса постъпиха близо 40 книги - романи, сборници с разкази, публицистика, изследвания.

Но не само количествено - има сериозно качествено измерение на конкурса. Много от творбите са в руслото на най-доброто, което се създава в днешната литература.

Сред книгите с високи художествени качества се откроиха публицистичната книга на Димитър Златев „Пристрастия”, „Клада за феникси” от Никола Гигов и „Платени грехове” от Иван Копривщенов.”

Но по отношение на замисъла и художественото изпълнение журито даде най-висока оценка на Борислав Бойчев и Лиляна Михайлова, тъй като творбите им са „написани в най-добрата национална традиция, отличават се със своята цялостност и много сериозни художествени качества”.

В словото си при награждаването Борислав Бойчев заяви, че е трогнат и благодарен на ония, които са присъдили на него и на Лиляна Михайлова тази престижна награда, особено „като знаем и колко други я заслужават. Благодаря ви, че сте тук, за да си припомним отново за Писателя Николай Хайтов, благодаря на Жени, че е тук, за да чуе онова, което ще си спомним за нейния Николай, на Александър и Здравец, достойните синове за името на своя голям баща”. Развълнуваното слово на Борислав Бойчев всъщност бе много пластичен и емоционално наситен художествен разказ за човека и писателя Хайтов, което в някакъв смисъл косвено илюстрира правилността на решението на журито да му присъди Голямата награда за 2008 г.


◊ АКЦЕНТ

Прави чест на читалище „Николай Хайтов”, на неговия председател Иван Баджев, на секретаря Емилия Георгиева и на членовете на настоятелството, че въпреки ограничения кадрови капацитет и финансов ресурс (нещо, което се отнася до повечето читалища днес) съумяват да организират и проведат подобен литературен конкурс с национално значение.

И не само за да се отдаде дължимото на големия писател и дългогодишен председател на читалището Николай Хайтов, но и за да се поощрят и стимулират съвременните ни писатели да творят и да продължават силните традиции на родолюбивата българска литература и на един от най-големите й майстори – Николай Хайтов.
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
30.10.2008 г. 23:14
Етикети:
Посетено:
1161
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/6737-borislav-boychev-s-nagradata-nikolay-haytov