Награди

Годишни награди на Община Сливен - 2008

Носители на наградите "Добри Чинтулов" и "Д-р Иван Селимински"

◊ СЪБИТИЕТО

На тържествена церемония в Драматичен театър „Стефан Киров” бяха връчени наградите, с които община Сливен отличава деятели с принос в различни области на общественото развитие, литературата и изкуствата и във връзка със 130-тата годишнина от създаването й.

• Тазгодишната Голяма награда на името на видния български възрожденец и поет Добри Чинтулов бе присъдена на театралния и кино-режисьор Александър Морфов, чиято професионална дейност се свързва с претворяване за сцена произведения на литературната  класика и световната драматургия по своеобразен и модерен начин, предизвикал интереса и противоречивите оценки на зрителите и критиката. Сред тях са постановките „Бурята” в театър „София” и „Хамлет” в Първи частен театър „Ла страда”, както и „Сън в лятна нощ”, „Дон Кихот”, „Кръв и страст по Бокачо”, „На дъното” и „Хъшове” в Народния театър „Иван Вазов”. Руската публика възприема  възторжено спектаклите му „Сън в лятна нощ” по У. Шекспир и рокооперата „Баал” (по Б. Брехт). Изявява се и като актьор и режисьор и в ленти на съвременното българско кино. Оценен е от директора на Санктпетербургския академичен драматичен театър „като звезда не само на България и Балканите, но и на света”. Носител на руската театрална награда „Чайка” за „най-добър спектакъл”, както и на българските награди за режисура „ Аскеер” и „Икар”. При връчване на отличието от кмета на Сливен Йордан Лечков, Ал. Морфов отговори с думи на признателност към родителите си и Сливен за незабравимите мигове на детството, стимулите за творчество и житейските уроци.
           
• Наградата за „принос в изучаване, опазване и популяризиране на историческото наследство на Сливенския край” бе присъдена от обществената комисия на историка д-р Стефан Лисицов, ръководил  експедициите „Коджабалкан-1973”, „Коджабалкан-1979” и „Лахъм-1981”. Изследователските му интереси са насочени към старите текстилни занаяти, хидротехническите, металургичните и рудни обекти от античността и средновековието. Особено внимание отделя за проучване на укрепителните системи и пътища от древността в Сливенския и Котленския балкан, крепостите и „преградите за защита”. С усилията на Ст. Лисицов е свързано създаването и на Националния музей на текстилната индустрия в Сливен, участието му в национални научни форуми и вписване на обекти от сливенския регион в Археологическата карта на България.
          
• Наградата  за стопанска предприемчивост и инициатива „Добри Желязков” бе поднесена от зам.-кмета Недка Енергиева на управителя на фирма „Гради-ООД”, инж. Димитър Шейретов. Д-р Димитър Боянов – началник на отделението по реанимация в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”, получи за пръв път новоучреденото отличие „Милосърдие”. На тържествена сесия на общинския съвет, в присъствието на много граждани и делегациите от Тернопол, Печ и Воронеж, на депутати и общински съветници, бяха връчени и присъдените от комисията по символика награди „Почетен знак на град Сливен”, плакет и „Значка” на дейци от различни области.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
06.11.2008 г. 12:14
Посетено:
1351
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/6703-godishni-nagradi-na-obshtina-sliven-2008