Награди

Атанас Звездинов е четвъртият носител на литературния приз "Петя Кароколева"

Литературна награда за детско творчество

◊ СЪБИТИЕТО

След Кирил Назъров, Севда Севан и Панчо Панчев, обичаният от децата поет и писател Атанас Звездинов стана четвъртия по ред носител на литературната награда за детско творчество на името на талантливата кърджалийска поетеса и писателка Петя Караколева.

Наградата бе учредена от СБП и от Община Кърджали и се връчва по случай Деня на Кърджали – 21 октомври.

Жури в състав Мюмюн Тахир, Панчо Панчев, Николай Милчев, Иванко Маринов и председател Благовеста Касабова избраха и наградиха книжката „Най-хубавото” сред стотина други заглавия, участвали в конкурса. А призът – статуетка, изработена от кърджалийския скулптор Емил Пенчев, съпроводен и с парична награда, бе връчен от кмета на Кърджали – инж. Хасан Азис.


◊ ОЩЕ ЗА ТЪРЖЕСТВОТО

Приемам наградата с огромно удоволствие, тя е чест за мен, тъй като лично познавах Петя Караколева и нейното творчество, което е великолепно и ще продължава да живее във времето, каза лауреатът Звездинов. И той, и кметът, както и всички присъстващи на тържеството по случай връчването на наградата, споделиха своята радост от начина, по който се популяризира стойностното творчество за деца, от начина, по който малчуганите се приобщават към книгата. А именно, с много атрактивни, игрови способи, пиески и музикални изпълнения. С всичко това, което е близко до детското възприятие, та така да може да въздейства по-трайно. За да се случи това, се погрижиха организаторите от НЧ „Обединение” и лично сестрата на Петя – Тамара Караколева. Те бяха подготвили пиесата „Весел календар” по текст на Петя Караколева, изпълнена под умелото ръководство на Минка Соколова, класен ръководител на нейните изпълнители от четвърти клас на ОУ „Св. Климент Охридски” – Хасково. Много интересен момент от визуалното поднасяне на творчеството на Петя и участвалите в драматизациите по нейни текстове деца бе и слайд-шоуто, дело на Галина Фероли.

Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
19.10.2008 г. 17:33
Посетено:
2286
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/6646-atanas-zvezdinov-e-chetvartiyat-nositel-na-literaturniya-priz-petya-karokoleva