Награди

Писателят Кръстьо Кръстев получи наградата “Чудомир”

Награда за български хумористичен разказ

Литературната награда “Чудомир” бе присъдена на писателя Кръстьо Кръстев. Жури с председател проф. Боян Биолчев отличи писателя за разказа “Лакомници”, който е публикуван в бр. 2 за 2004 г. на вестник “Стършел”. Кръстьо Кръстев за втори път получава наградата на името на Чудомир. С нея той е отличен през 1989 година.

Литературната награда “Чудомир” е учредена през 1968 г. и е една от най-старите, достигнали до наши дни. Нейната цел е да поощри българския хумористичен разказ, чийто блестящ представител бе Димитър Христов Чорбаджийски - Чудомир.

По традиция наградата се връчва в Казанлък на 25 март, рождения ден на Чудомир, а се присъжда от авторитетно жури, което преглежда всички представени за конкурса разкази, публикувани в българския периодичен печат.

През 1969 г. наградата “Чудомир” е връчена за пръв път на писателя Петър Незнакомов. Символът на наградата е плакет с образа на Чудомир, изработен от Теню Пиндарев, и парично възнаграждение от 1000 лева (при цена на нов автомобил 4 000 тогавишни лева!). Сред лауреатите на наградата има една жена - Здравка Евтимова. Един път, през 1972 г., наградата е присъдена посмъртно на Димитър Чавдаров-Челкаш.
Автор:
Веселин Стоянов
Публикация:
25.11.2005 г. 11:35
Етикети:
Посетено:
1079
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/641-pisatelyat-krastyo-krastev-poluchi-nagradata-chudomir