Награди

Летни номинации за наградата “Хеликон” за 2008 година

Вече са известни третите номинации за наградата за съвременна българска проза “Хеликон”

◊ СЪБИТИЕТО

Петчленното жури на наградата Хеликон в състав проф. Боряна Христова (литературовед, директор на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”), Румяна Пашалийска (литературовед, директор на Националния литературен музей, сценарист на документални филми), Николай Аретов (литературовед, БАН), Петър Волгин (журналист и писател, БНР, TV7) и Йордан Ефтимов (литературовед, Нов български университет) обяви кои са новите претенденти за най-престижната днес награда за нова българска проза.

Номинираните книги са "18% сиво. Роман" от Захари Карабашлиев, “Кръглата риба” от Момчил Николов и “Гледната точка на Гоген” от Виктор Пасков.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА НОМИНИРАНИТЕ КНИГИ

Изненада за онези, които не следят отблизо литературния процес, е името на Захари Карабашлиев. Емигрант в САЩ от 1997 г., той работи като барман в “Шератон” в Калифорния, завършва курсове за сценарист (една от пиесите му вече се играе в Щатите), продава и собствена фотография. През последните години публикува свои текстове единствено в “Литературен вестник”. Тази година Карабашлиев се завърна за няколко месеца, през които участва в театралния фестивал в Шумен “Друмеви празници”, където спечели Голямата награда за драматургия с пиесата си “Откат”, а след това направи представяния на дебютния си роман “18% сиво” в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Шумен, Русе и Варна. “18% сиво” е засега най-успешният български емигрантски роман – в него светоусещането на емигранта е голямата територия на белетристичното изследване. Самият автор определя книгата си като “любовен роман”, а първите отзиви на блогъри я сравняват с “По пътя” на Керуак. На представянията й се подхвърля и изразът “екшън носталгия”.

“Кръглата риба” е в запазения за Момчил Николов черен хумор. Всичко се развива като в калейдоскоп или като на рейв парти, героите са стотици, а прескоците във времето не са проблем. Роман, написан за онези, които с помощта на телевизията и интернет отдавна живеят едновременно на няколко места по света и за които най-важното в един роман са динамиката и монтажът. Роман, чиито герои не носят български имена.

Романът на Момчил Николов “Hash oil” е с номинация за наградата “Хеликон” през 2005 г.

“Гледната точка на Гоген” е първият сборник с разкази на известния писател Виктор Пасков. С романа си “Аутопсия на една любов” той спечели наградата “Хеликон” през 2005 г. Тук е събрал разкази, писани за радио “Deutsche Welle”, както и фрагменти от новия си проект за фентъзи роман.


◊ ОЩЕ ЗА ПРЕДПОЧИТАНИЯТА НА ЖУРИТО

Изборът на журито бе направен сред рекордните 46 заглавия на нова българска проза, постъпили в книжарници “Хеликон” между 1 май и 31 юли 2008 година. Сред книгите, които имаха подкрепа на отделни членове на журито бяха "Наблюдение и разработка. Художествената проза на Държавна сигурност" от Жерминал Чивиков, "Всичко е Колизеум!" от Николай Вълчинов, “9 зайци” от Виргиния Захариева, "Воайорът и квартирантката" от Стефан Кисьов, "Божи знак. Любовта на Абдулалмаз бей и София" от Иля Велчев, "Хералдиката като тирбушон" от Николай Николов и "Дневници и нощници" от Иво Сиромахов.


◊ НОМИНАЦИИ ЗА НАГРАДА "ХЕЛИКОН" - 2008

Накрая нека припомним, че досега са обявени вече девет номинации и че през ноември ни очакват последните три номинации за годината. Наградата “Хеликон” е единствената награда у нас, която следи живия литературен процес без дистанция и се връчва за литературно постижение през текущата година, а не за изминал период от време.

Зимни номинации
. “Рицарят, Дяволът, Смъртта” от Елена Алексиева
. “Авантюра, за да мине времето” от Албена Стамболова
.
"Соцроман” от Димитър Шумналиев


Пролетни номинации
. “Да събудиш динозавър” от Андрея Илиев
.
"Горещо червено. Документален роман" от Ивайла Александрова
.
"Разкази под линия" от Александър Шпатов

Летни номинации
. “18% сиво” от Захари Карабашлиев
. “Кръглата риба” от Момчил Николов
. “Гледната точка на Гоген” от Виктор Пасков

Есенните номинации ще бъдат обявени на 15 ноември.

Наградата “Хеликон” традиционно се връчва през декември. Тази година ще бъде връчена за седми път.
Автор:
Йордан Ефтимов
Публикация:
18.08.2008 г. 13:16
Посетено:
1565
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/6356-letni-nominatsii-za-nagradata-helikon-za-2008-godina