Награди

Италианци присъдиха втора награда на художника Десислав Гечев

През септември русенецът ще участва в официалната церемония

Италианци присъдиха втора награда на художника Десислав Гечев


◊ СЪБИТИЕТО

Русенският художник Десислав Гечев спечели втора награда от Биеналето за малка графика и екслибрис Бодио Ломнаго – Италия
.

Арт форумът се организира за четвърта поредна година и е протекъл под наслов Велосипедът”.


◊ ПОВЕЧЕ

Домакините предвидливо са съчетали провеждането на културното събитие да съвпадне тематично със световния шампионат по пътно колоездене. Десислав Гечев е участвал със свои творби през 2006 година в международното биенале, тогава тематично графичните рисунки са били посветени на юбилейната година от рождението на Моцарт.

За да нарисува екслибрисите си,
Десислав Гечев се е вдъхновил от операта „Сватбата на Фигаро”. Организаторите са го включили в годишния си каталог като автор, взел участие.

Тази година русенецът също е взел участие в конкурса за екслибрис, като е представил две свои творби. След като е разгледало миниатюрните изображения на 222-та участници, авторитетното жури е избрало и ще присъди на русенеца наградата по време на Световния шампионат по пътно колоездене през месец септември.


◊ АВТОРЪТ

Освен че е майстор на екслибриса, Десислав Гечев е преподавател по графика в СОУ „Възраждане”. Според него в Италия българската школа по екслибрис е на почит, защото се отличавала с високо ниво на изпълнение на миниатюрните графични изображения.

Авторът има самостоятелни изложби в София и Русе, както и многобройни международни изяви.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
14.07.2008 г. 21:48
Посетено:
2060
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/6242-italiantsi-prisadiha-vtora-nagrada-na-hudozhnika-desislav-gechev