Награди

Цветан Тодоров с голямата испанска награда "Принцът на Астурия"

За принос към разбирането и развиването на демокрацията, разбирателството между културите и отпечатъка, който насилието оставя върху колективната памет

Цветан Тодоров с голямата испанска награда "Принцът на Астурия"
Цветан Тодоров (Reuters)


◊ СЪБИТИЕТО

Роденият в България френски лингвист и историк Цветан Тодоров е тазгодишният носител на голямата награда за обществени науки "Принцът на Астурия".

Той бе избран от журито на една от най-престижните европейски награди в конкуренция с още 35 кандидатури от 18 страни. Тодоров, директор на Изследователския център за изкуства и езици в Париж, стигна до решаващото последно гласуване за присъждане на наградата заедно с икономиста от САЩ Джефри Сакс.

По общо мнение наградата отстъпва по престиж само на Нобеловите награди. Тя е създадена през 1980 г. от престолонаследника Фелипе и се финансира от неговата фондация. С наградата победителят получава 50 хиляди евро и статуетка на Хуан Миро.

Наградата за принос към обществените науки е една от осемте, връчвани всяка година от фондацията, носеща името на титлата на престолонаследника в сфери като наука, спорт, литература.

Отличието, както и паричната награда, ще бъдат връчени официално през октомври в Овиедо от испанския престолонаследник принц Фелипе. През 2007 г. наградата бе присъдена на британския социолог от германски произход Ралф Дарендорф.

Цветан Тодоров
е френски философ и литературовед, лингвист, семиотик, литературен критик, историк на философската мисъл и културолог, от български произход. Заедно с Ролан Барт той е считан за едно от най-важните имена в структурализма.

Роден е на 1 март 1939 г. в София в семейството на библиографа Тодор Боров. Завършва гимназия в България и учи български език и литература в Софийския университет. През 1963 г. емигрира във Франция и продължава обучението си в Париж. От 1987 г. ръководи Центъра за изследване на изкуствата и езиците към Френския национален център за научни изследвания, където работи от 1968 г. Съпруг е на писателката Нанси Хюстън.

Философските рефлексии на Цв. Тодоров за самоопределянето са от голямо значение за антропологията и социологията. Въпросът за собствената и чуждата културна идентичност са една от важните теми в дискурсите на съвременната антропология. Книгите на Цветан Тодоров, писани на френски, се превеждат в България след 1984 г.

Тодоров изследва предимно другостта на различните култури, разглежда проблема „Ние и другите“, споровете на хуманистите в Европа от епохата на откриването на Новия свят и процесът на колонизация. Въпросът за собствената и чуждата култура застава в основата на антропологичните дискурси в Европа. Книгите му са преведени на повече от 25 езика, а през последното десетилетие той се зае с теми като ефектите от колониалната ксенофобия, тоталитаризма и отношението към Другия.

Журито присъжда наградата "Принцът на Астурия" на Цветан Тодоров заради приноса му към разбирането и развиването на демокрацията, разбирателството между културите и отпечатъка, който насилието оставя върху колективната памет.

"Цветан Тодоров представлява "духа на Европа, на Изтока и Запада, на верността към идеите на свободата, равенството, интеграцията и справедливостта",
се казва в официалното съобщение на Фондация "Принцът на Астурия"
.

Автор:
Публикация:
18.06.2008 г. 22:51
Посетено:
1496
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/6124-tsvetan-todorov-s-golyamata-ispanska-nagrada-printsat-na-asturiya