Награди

Номинации за Български роман на годината

Национален литературен конкурс на Фондация ВИК

◊ СЪБИТИЕТО

На 23 юни 2008 г. ще станат известни шестте номинирани романа в петото издание на конкурса "Български роман на годината" на фондация ВИК


Престижната награда е учредена от г-н Едуард Вик през 2004 г. и всяка година авторитетно жури излъчва роман-победител, който получава превод на английски език, а неговият автор - премия от 10 000 лв.

Освен награда на журито се връчва и награда на читателите, които дават своя вот чрез гласуване в интернет. Наградата на читателите е парична премия от 1 000 лв.
    

◊ ОЩЕ ЗА КОНКУРСА

Конкурсът се провежда в две части. През пролетта журито определя кои романи от всички, депозирани от издателствата, остават в надпреварата и ще се борят за място сред номинираните творби. В края на месец юни журито излъчва 6 номинирани романа, от които в края на есента се излъчва победителят.

Досега в журито на престижния конкурс са били акад. Антон Дончев, проф. Светлозар Игов, проф. Кирил Топалов, творци като Любомир Левчев, Амелия Личева, Ангел Игов, Деян Енев, Йордан Ефтимов, журналистите Георги Коритаров, Ирина Вагалинска, Симона Мирчева и др.

Тази година в журито на конкурса влизат еврокомисар Меглена Кунева, проф. Боряна Христова, проф. Георги Лозанов, проф. Валери Стефанов и режисьорът Андрей Слабаков.
   
Отличени през годините в конкурса са Стефан Кисьов, проф. Боян Биолчев, Емил Андрев, Георги Тенев.

Автор:
Силвия Томова
Публикация:
17.06.2008 г. 17:48
Посетено:
1414
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/6118-nominatsii-za-balgarski-roman-na-godinata