Награди

Михаил Неделчев с Влайковата награда за 2008

Тържествена церемония в Пирдоп

Михаил Неделчев с Влайковата награда за 2008


◊ СЪБИТИЕТО

На 24 май 2008 година в гр. Пирдоп официално бе връчена наградата “Тодор Г. Влайков” на литературния критик Михаил Неделчев.

Жури в състав Румяна Пенчева (председател), Диана Петрова, д-р Иван Иванов, Христо Ковачев и Радко Влайков (членове) присъдиха Влайковата награда на видния литературовед доц. Михаил Неделчев от НБУ заради извънредните му заслуги за популяризиране на политическото и литературното дело на Тодор Влайков.


◊ ЗА МОТИВИТЕ НА ЖУРИТО

Мотивите на журито се основават главно на факта, че г-н Неделчев е сред интелектуалците, възстановили през 1989 г. Радикалдемократическата партия, основана през 1905 г. от Тодор Влайков.

Освен това Михаил Неделчев възражда през 1994 г. и оглавява като редактор създадения от Тодор Влайков през 1902 г. печатен орган на партията – сп. “Демократически преглед”.

Фаворитът на журито е и автор на множество студии за политическата и литературната дейност на Тодор Влайков, които в бъдеще биха могли да съставят специален том, посветен на този незабравим българин, живял и творил в края на ХІХ и първата половина на ХХ в.


Автор: Юлия Йорданова
25.05.2008 г. 22:45
Посетено: 1101
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/5965-mihail-nedelchev-s-vlaykovata-nagrada-za-2008