Награди

Носители на наградата "Константин Константинов" в детското книгоиздаване за 2008 г.

Десети национален фестивал на детската книга в Сливен

◊ СЪБИТИЕТО

На тържествена церемония в Драматичен театър „Стефан Киров” – Сливен, в присъствието на ръководителите на Общината и областта, зам.-министъра на културата Надежда Захариева, депутати, издатели, творци и гости на фестивала от Италия, Унгария и Сърбия, бе връчена националната литературна награда „Константин Константинов” за 2008 година.

Наградата е учредена през 2004 година от МК, Националния център за книгата, РБ „Сава Доброплодни”, община Сливен и Ротари клуб. Отличените в категориите: „за цялостен принос”, „автор”, „книгоиздателство” и „илюстатор”, получават скулптурата на Сейфетин Шекеров, диплом и парична сума.

Награда за цялостен принос в детското книгоиздаване са получавали видни майстори на творчество за деца като Валери Петров, Георги Константинов и Катя Воденичарова.

Тази година неин носител стана писателят Марко Ганчев: писател-сатирик, автор на книги за деца, редактор, преводач, вписан в почетния списък на Международния съвет на детската книга творец, носител на националната литературна награда „Петко Рачов Славейков”, както и на орден „Стара планина” – първа степен, за изключителен принос в българската култура. Настоящото отличие му бе връчено от Надежда Захариева – зам.-министър на културата.

Отговаряйки с благодарствени думи, писателят подчерта: „Сливен е родно място на хайдути и писатели и най-голямата радост е, че не са си разменяли местата. Константин Константинов беше роден да създава литература и да се наслаждава на сътвореното от другите!”          


◊ ОЩЕ НАГРАДИ
          
. В категория „автор” наградата получи поетесата Петя Александрова: дългогодишен журналист, автор на книги за възрастни и на десет детски книги, които възпитават децата в духа на хуманизма и националните ценности. Носител е на националната литературна награда „Петко Рачов Славейков” за 2007 година. Десислава Танева – председател на Общинския съвет, й връчи приза.          

. На Ралица Мануилова бе присъдена наградата „Константин Константинов” в раздел ”илюстратор”. Завършилата специалност „графика” през 2003 година, в класа на проф. Христо Стайков художничка, е илюстрирала над 20 книги, както и наградени творби, излезли със знака на издателство „Сиела”, и книгите от поредицата на издателство „Егмонт България” - „Най-доброто от Андерсен”. Четирите книги включват два диска с аудиоверсия на приказките. Чувството към детайла и изящният рисунък отличават изкуството на илюстратора-оформител Р. Мануилова. Наградата й бе връчена от председателя на Ротари клуб Красимир Маринов.

. В категория „издателство” наградата тази година бе отредена за едно от първите частни издателства в България – „Пан”, създадено от Любомир Русанов, Костадин Костадинов, Валери Манолов и Ц. Лалов. С годините се развива като едно от водещите в издаването на българска и световна литература за деца, с интерес главно към класическите произведения. Емблематични за издателството са поредиците „Вечните детски романи”, „Майстори на приказката”, „Книга за ученика”. Подрастващите се докосват до произведенията на световноизвестни и съвременни автори за деца чрез изданията на „Пан”. Присъдени са му редица престижни награди, сред които „Хр. Г. Данов, на Асоциацията на българските книгоиздатели за най-добре издадена книга, а МК го награждава за цялостния принос в книгоиздаването за деца.

. Росица Петрова–Василева и областният управител Христина Чолакова връчиха наградата „Благодеятел”          на личности, подпомогнали и допринесли за реализиране целите на Националния фестивал на детската книга през десетгодишния му път. Сред тях личат имената на Мария Русинова – бивш зам.-министър на културата, Надежда Захариева – зам.-министър на културата, на бившия и настоящия областни управители Пеньо Семков и Христина Чолакова, на Игор Чипев – директор на Дирекция ”Книга и и библиотечно дело” в МК, Иван Христов – директор на Райфайзен банк.

От името на организаторите Р. Петрова благодари на издателствата „Славена”, Егмонт-България”, „Фют”, ИК „Жажда” – Сливен, ИК „Жанет 45" и др.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
10.05.2008 г. 00:02
Посетено:
1262
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/5813-nositeli-na-nagradata-konstantin-konstantinov-v-detskoto-knigoizdavane-za-2008-g