Награди

Млади художници в надпревара за престижна арт награда

За творци до 35 години

Млади художници в надпревара за престижна арт награда


◊ СЪБИТИЕТО

За първи път тази година в България се връчва престижната награда за млад художник в областта на съвременното изкуство БАЗА.

Наградата е стипендия и шестседмичен престой в International Studio and Curatorial Program (ISCP), Ню Йорк през периода октомври 2008 – май 2009 и самостоятелна изложба през 2009 г. в галерията на Института за съвременно изкуство – София.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА НАГРАДАТА

Ежегодната награда за млад художник е основана за първи път през 1990 г. в Чехия от създателя и директора на Фондацията за гражданско общество (САЩ) Уенди Люерс. Днес наградата съществува в 10 европейски страни и се е превърнала в едно от най-престижните отличия и сериозна професионална атестация. Сред държавите, присъединили се към наградата, са: Чехия, Словакия, Хърватска, Косово, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Словения, Албания. Като резултат от активния обмен на информация между страните е основана международната мрежа за награди за млади художници YVAA.

Целта на Наградата е да осигури подкрепа за младите художници като им открие нови възможности за образование, изследване и професионална реализация.

Инициативата и организацията на процедурата по наградата и изложбите е на Института за съвременно изкуство - София, който впоследствие е избран да организира провеждането на конкурса.

Конкурсът бе отворен за творци до 35 години, работещи във всички медии на съвременното изкуство. Явилите се 32-ма млади художници работят в най-разнообразни жанрове на съвременното изкуство – живопис, скулптура, видео, обект, инсталации, като най-младият участник е роден през 1983 година. Журито в състав: Боряна Драгоева, Кирил Прашков, Мария Василева, Яра Бубнова и Станислав Памукчиев, бе приятно изненадано от жанровото разнообразие и равнището на представените работи и завиши бройката на номинираните за наградата от 4 на 6 млади автори. Техните имена вече са известни: Бора Петкова, Василена Ганковска, Викенти Комитски, Виолета Танова, Лазар Лютаков и Рада Букова. Те ще се представят в обща изложба в Софийската градска художествена галерия в началото на месец май. Победителят ще бъде обявен на откриването на изложбата.

Конкурсът за наградата БАЗА ще се провежда всяка година. СГХГ е партньор на проекта.
Автор: Петър Димов
11.04.2008 г. 15:18
Посетено: 850
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/5632-mladi-hudozhnitsi-v-nadprevara-za-prestizhna-art-nagrada