Награди

Елиас Канети

Национална литературна награда

1. Национална литературна награда “Елиас Канети” се учредява от Община Русе със съдействието на Международно дружество “Елиас Канети”, в чест на 100-годишнината от рождението на родения в Русе писател – нобелист.

2. Основни цели на наградата са стимулиране на националния литературен процес в духа и идеите на писателя-хуманист Елиас Канети и утвърждаване авторитета на град Русе като активен културен център.

3. С Национална литературна награда (НЛН) “Елиас Канети” се удостояват български автори в областта на белетристиката и драматургията.

4. НЛН “Елиас Канети” се връчва на всеки две години, в навечерието на 1 ноември.

5. НЛН “Елиас Канети” се присъжда на автор за творба, публикувана (за белетристика) или поставена (за драматургия) за първи път в България за период от 2 години, считано от 30 май – крайният срок за приемане на предложения за предходното издание на наградата, до 30 май – крайният срок за приемане на предложенията в годината на връчване на наградата.

6. Предложенията за първото издание на НЛН се приемат за творби, издадени или поставени през периода от 30 май 2003 г. до 30 май 2005 г.

7. НЛН “Елиас Канети” представлява статуетка, изработена по утвърден от Община Русе художествен проект, и се придружава от диплом и парична награда в размер на 5 000 (пет хиляди) лева.

Пълният текст на условията и формуляр за кандидатстване: http://www.rousse.bg
Автор:
Публикация:
25.11.2005 г. 11:35
Етикети:
Посетено:
925
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/525-elias-kaneti