Награди

Награда "ВИК" - пето издание

Български роман на годината

◊ СЪБИТИЕТО

Фондация "Вик" обяви началото на Петия национален конкурс "Български роман на годината"

Заявки за участие вече се приемат на адрес:
София 1000, бул. "Александър Стамболийски" № 47, ет. 3, ап. 9, Фондация "ВИК"


◊ РЕГЛАМЕНТ

• Тази година срокът за приемане на предложенията от автори и издателства се удължава до 31 март 2008.

• Желаещите да се включат в литературната надпревара, трябва да попълнят формуляр за участие, който може да бъде открит в интернет на http://www.vickfoundation.com и да предоставят на Фондация “ВИК” по 5 бройки от книгата, с която ще участват в конкурса.

• Произведенията е необходимо да отговарят на изискванията на литературния жанр “роман”, да са издадени за първи път през 2007 г. от писатели с българско гражданство.

• Новото жури на конкурса ще бъде оповестено на официална пресконференция в началото на април. През месец юни ще станат ясни и шестте романа, които ще се състезават във финалния кръг за Голямата награда. По регламент, след оповестяването на шортлистата, в конкурса ще се включи и петият член на журито – читателите.

• Новият носител на наградата “ВИК” ще стане известен на официална церемония през есента. Най-добрият български романист за 2007 г. отново ще получи 10 000 лв. осигурени от “Вик Транслейшънс EVS – България”.


◊ ПРИПОМНЯМЕ, ЧЕ

През 2007 г. в конкурса “ВИК” участваха 53 романа. След предварителна селекция журито в състав: Любомир Левчев, Ангел Игов, Амелия Личева и Деян Енев допусна за участие 33 романа.

Мария Станкова
с “Трикракото куче” спечели наградата за Роман на читателите.

Георги Тенев с “Партиен дом” стана носител на Голямата награда в конкурса. Поради нестихващия интерес на читателите, непосредствено след церемонията, издателство “Алтера” пусна на пазара втори тираж на романа. “Партиен дом” попадна в класациите на най-продаваните книги у нас. Книгата вече има превод и на немски език, дело на Елвира Борман.
Автор:
Петя Рачева
Публикация:
30.01.2008 г. 21:45
Посетено:
882
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/5238-nagrada-vik-peto-izdanie