Награди

Емил Андреев с награда "Хеликон", Веселин Бранев с извънредната награда за документалистика

Награда за съвременна българска художествена проза “Хеликон” 2007

◊ СЪБИТИЕТО

На 19 декември 2007 вечерта в книжарница “Хеликон-Витоша” се състоя церемонията по обявяването на наградата “Хеликон”.


Наградата
Наградата се връчва за шести път. Носителите й досега са Алек ПоповКонстантин Илиев
, Деян Енев, Виктор Пасков и Елена Алексиева. Или три сборника с разкази, един роман и едни белетризирани мемоари.

Наградата представлява статуетка на бронзов орел, изработена от скулптора Евгений Кузманов
, и 2000 лева.


Журито
В журито за пета поредна година стои името на поета и преводача Георги Борисов, за втора година членове са журналистката Галина Спасова от Агенция “Фокус” и критикът Йордан Ефтимов от “Литературен вестник” и за първа година литературоведите проф. Милена Кирова от Софийския университет “Св. Климент Охридски” и доц. Владимир Трендафилов от Югозападния университет в Благоевград.

Те са прочели общо 102 книги (романи, сборници с разкази и новели, претендиращи за художествена стойност), излезли през годината и постъпили по лавиците на книжарници “Хеликон”. От тях на четири етапа - според сезоните - бяха номинирани общо 12 книги от 11 писатели.


Номинираните
. Зимни: "Вътрешната стая
" (Издателска къща "Знаци") на Керана Ангелова, “Анонимни снайперисти” (Фама) на Палми Ранчев и "Проклятието на жабата" (Сиела) на Емил Андреев;

. Пролетни: "Твоето име е жена
" (Ера) на Стефан Кисьов, "Ледовете" (Сиела) на Анна Топалджикова и "Брокат и парцали" (Зенит) на Иван Голев;

. Летни: "Черната кутия
" (Захарий Стоянов) на Алек Попов, "Яловата вдовица" (Жанет-45) на Бойка Асиова и "30 неизвинени" (Сиела) на Ваня Щерева;

. Есенни: "Арката
" (Сиела) на Здравка Евтимова, "Малко късмет за по-късно" (Фама) на Палми Ранчев и "Картографирането на рая" (Изток-Запад) на Влади Киров.


Извън номинации останаха

Сред книгите, които имаха подкрепа на отделни членове на журито бяха:
. "Дзифт
" на Владислав Тодоров, "Ура за героите" на Маргарит Абаджиев, "Земните градини на Богородица" на Емилия Дворянова и "Моята история. Де е България?" на Жанина Драгостинова при Зимните номинации през февруари 2007;
. “*.log” на Райна Маркова, "Адриана
" на Теодора Димова и “Project GiGaMono” на Радослав Парушев при Пролетните номинации през май;
. "Колекционер на любовни изречения
" на Александър Секулов и "Жени по китайската стена" на Стоил Рошкев при Летните през август;
. “Ела при мен” на Богдан Русев, "Концерт за лешояди" на Александър Томов и "Вино и молитви" на Неда Антонова при Есенните през ноември.


Издателите
Шокиращо е, че издателството с най-много номинирани книги е “Сиела” – с 4 номинирани книги. Книгата-победител също е тяхна. Веднага след това е “Фама” – с 2 номинирани заглавия, но тяхна е и книгата на Веселин Бранев, която взима Специалната извънредна награда. Шест издателства са с по една номинирана книга – “Ера”, “Жанет-45”, “Захарий Стоянов”, “Зенит”, “Знаци” и “Изток-Запад”.


Победителят
Журито в състав Георги Борисов, Владимир Трендафилов, Галина Спасова, Милена Кирова и Йордан Ефтимов отличава “Проклятието на жабата” за “приноса в представянето на европейските измерения на българския провинциален човек и предаденото с мекота възхищение от любовта и музиката като опори на хуманността”.

На балотаж заедно с романа на Емил Андреев застана сборникът с разкази на Палми Ранчев “Малко късмет за по-късно”. И загуби с два на три гласа.

Победителят Емил Андреев вече е носител на наградата за роман годината “Вик” за 2005 година. Премираният му тогава роман “Стъклената река” привлече вниманието на кинаджиите и по него вече се подготвя филм на режисьора Станимир Трифонов.

През септември 2008 г. се очаква и следващият роман на Емил Андреев – засега под работното заглавие “Кръв и мляко”.


Извънредната награда за документалистика

Поради изключителните морални и стилови качества на мемоарите на Веселин Бранев, публикувани от издателство “Фама” под заглавие "Следеният човек
", журито на наградата “Хеликон” обявява извънредна награда за документалистика.


Реалният читателски интерес и продажбите
“Цветето на читателите” – пластика на бургаския скулптор Огнян Петков – ще бъде връчено при обявяване на Пролетните номинации за 2008 година през февруари. “Цветето на читателите” се дава за най-продаваната от вече номинираните през съответната година книги.

За 2007-а водачите по продажби са “Черната кутия” на Алек Попов, “30 неизвинени” на Ваня Щерева и “Твоето име е жена” на Стефан Кисьов. Дали обаче в крайна сметка ще е някоя от тях или път носителят на “Хеликон” ще навакса след обявяването му днес и ще се превърне и в най-продаваният автор, ще стане ясно през февруари.


Новото жури
През 2008 година журито ще бъде с председател проф. Боряна Христова, директор на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”.



◊ ДУМИ НА ВЕСЕЛИН БРАНЕВ

Наскоро открих, че под родина разбирам само моето детство и улицата, на която то е протекло. Моята родина следователно е улица Янтра и само когато съм върху нейния паваж по страните ми могат да се стичат сълзи за прошумелия живот. След това пребивавах в много чужбини – недалеч от Орлов мост край Перловската река, до големите пет кюшета при кино Иван Вазов, в квартал Дианабад, а сега на брега на Свети Лаврентий в Канада. Така изтекоха годините.

И ето какво ми се случи в една нощ през последното канадско лято: енергичен женски глас ме потърси по телефона и от името на радио “Хоризонт” предложи да споделя какво мисля за едно актуално тогава събитие - разкриването на агентурното досие на български държавник. Заговорих без особено преклонение пред патриотичната секретна дейност на този човек, но водещата доста неелегантно ме прекъсна с аргумента, че живея твърде далече от България, за да си позволявам подобно свойско тълкувание на събитието. “Охо – помислих си огорчено аз. – Това ми е познато от някога - рефлекс на журналист, опитомен от предпазливостта! Жалко.”

Но в течение на другия ден постепено узрях за убеждението, че навярно с факта на доброволното ми изгнание в далечна страна, т.е. с моето абдикиране от сложното и трудно ежедневие на съвременния българин, аз наистина съм се самолишил от правото си да тълкувам актуалната обществена действителност. Е, да си ръмжа сам, когато чета софийски вестници по интернет или да шушна възмутено в ухото на ближен – това да, но не повече...

Независимо от това трябва да заявя, че ако преди живеех като чужденец в България, сега живея като българин в чужбина.

А сега се приближавам към притворената, затворена или затръшната преди десет години врата, навеждам се и поглеждам през ключалката. На една полица, между много книги виждам тази, написана от мен, и се питам – тя гост ли е там или е част от съвременната литературна действителност на България?

Благодаря на превъзходното издателство “Фама”.
Благодаря на журито, което удостоява с наградата “Хеликон” книгата “Следеният човек”.

Веселин Бранев
Автор:
Йордан Ефтимов
Публикация:
20.12.2007 г. 14:11
Посетено:
1059
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/5104-emil-andreev-s-nagrada-helikon-veselin-branev-s-izvanrednata-nagrada-za-dokumentalistika