Награди

Кристална лира за Оперно-филхармонично дружество – Варна

За върхови постижения в областта на музикалното и танцовото изкуство

◊ СЪБИТИЕТО

За единадесети път на 1 ноември т.г. – Деня на народните будители, станаха известни поредните носители на наградата за върхови постижения в областта на музикалното и танцовото изкуство през изтеклия концертен сезон “Кристална лира”.

Тези награди се присъждат в 15 различни категории от авторитетно жури, излъчено от Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД), Дирекция “Музика и танц” при Министерството на културата и Класик ФМ радио.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА НАГРАДАТА

Идеята за наградата “Кристална лира” възниква в СБМТД през 1997 г. и в първите години се присъжда само на солисти, диригенти и педагози. Вече шеста поредна година наградата се присъжда и на колективи – оркестри, ансамбли, постановъчни екипи, както и на музиколози.

Единството на обществена организация (СБМТД), държавна структура (Мин. на културата) и медия (Класик ФМ радио) са гарант за широко признание на висок професионализъм и върхово постижение в музикалното и танцовото изкуство. И наистина сред българската музикална и балетна общност наградата се счита за едно от най-престижните отличия, които се дават за високи професионални постижения. Най-ярко доказателство за това са носителите на наградата през годините – най-изтъкнатите и най-талантливите български творци. Ще напомня само за “варненското присъствие” в тази “кристална” огърлица:

1997 г. – Веселин Стамболов – пиано
2001 г. – проф. Петър Ангелов – раздел “Танцов фолклор”;
2001 г. – Хор “Морски звуци” с диригент проф. Марин Чонев в раздел “Хорово изкуство”;
2005 г. – Оперно-филхармонично дружество – Варна, Специалната награда на НЦМТ при Министерство на културата за целия творчески сезон.
2007 г. – ОФД – Варна за постановъчния екип на оп. “Атила;
             - Даниела Иванова-Димова – сопран, солистка на ОФД – Варна;
             - Стоян Янкулов и Елица Тодорова (Варна)

Българските музикални “Оскари” – това определение за наградите “Кристална лира” се чува всяка година в медиите. Статуетка “Кристална лира” и грамота получават победителите. За всяка от 15-те категории на наградата “Кристална лира" организаторите утвърждават в началото на новия културен сезон комисия от 7 души – изявени творци в съответната област. Комисиите следят творческите изяви в своята област. След края на сезона обсъждат всички постъпили предложения и чрез тайно гласуване определят трите най-високи постижения. Лауреатите се определят от комисия, съставена от 27 души, в деня на церемонията. Имената на наградените се пазят в тайна.


◊ НАГРАДИТЕ

Тази година Варненското Оперно-филхармонично дружество стана притежател на 2 кристални статуетки.

Наградата в категория “Постановъчен екип” бе връчена на постановъчния екип на оп. “Атила” от Джузепе Верди, поставена през м. юли 2007 г. на сцената на Варненската опера в състав: Христо Игнатов – диригент, Павел Герджиков – режисьор, Иван Токаджиев – сценограф, Чавдар Чомаков – художник на костюмите, Малина Хубчева – диригент на хора.

Индивидуална награда в раздел “Опера и оперета” получи и солистката на Варненската опера Даниела Иванова-Димова – сопран, както за изявите й на нашата сцена, така и за многобройните й участия в концерти, спектакли, фестивали, рецитали и записи на различни произведения през изминалия творчески сезон.

В деня на връчването на наградите – 1 ноември, Варненското оперно-филхармонично дружество представяше своята нова премиера на мюзикъла “Двубой” по музика на Димитър Вълчев. В същото време в София наградите бяха получени от проф. Павел Герджиков.


◊ АНОНС

През следващата седмица – на 16 ноември, когато е спектакълът на операта “Атила” с участието на Юлиан Константинов, Калуди Калудов, Линка Стоянова и Нико Исаков, ще бъде организирано в края на спектакъла и връчването на наградата пред варненска публика.
Автор:
Райничка Попова
Публикация:
09.11.2007 г. 22:50
Посетено:
1146
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/4834-kristalna-lira-za-operno-filharmonichno-druzhestvo-varna