Награди

Престижни награди на Община Сливен

Наградите "Добри Чинтулов", "Д-р Ив. Селимински" и "Добри Желязков"

◊ СЪБИТИЕТО

На тържествена сесия на Общинския съвет, гр. Сливен, във връзка с празника на града – Димитровден, бяха връчени почетни отличия на учени и деятели на изкуството, културата и спорта, допринесли с постиженията и труда си за духовното развитие на Сливенския край.

• Ръководителят на археологическа експедиция „Темп” д-р Георги Китов бе удостоен с „Почетен знак на Общинския съвет - за граждански принос”, за изследванията и намерените ярки следи на тракийската култура при разкопките на надгробни могили, утвърждаващи тезата, че „долината на тракийските царе се простира до Сливенско”.

• На тържеството в Драматичен театър „Ст. Киров” тазгодишната Голяма награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов” бе получена от художника Атанас Парушев, уредник в Художествена галерия „Сирак Скитник”.

Ученикът на проф. Иван Кирков работи в областта на абстрактната живопис, експонирал е повече от 20 самостоятелни изложби в столицата и родния си град, и е взел участие в редица семинари и художествени пленери в страната и чужбина. В предложението за наградата, СБХ подчертава усета на художника към детайла, финото живописно чувство и богатия колорит на палитрата му.

Наградата за научно-изследователска и краеведска дейност „Д-р Иван Селимински” бе присъдена от обществена комисия на проф. дин Надя Данова от Института по балканистика на БАН.

Последователни и дългогодишни са приносите й в изучаване периода на Възраждането в Сливенския край и живота на видните дейци Иван Добровски, д-р Иван Селимински, Добри Желязков и др., ползвайки документи от гръцки и османски книгохранилища.

Автор е на повече от 120 научни статии, студии и монографии, 21 от които – за града под Сините камъни.

Наградата за стопанска инициатива на името на Добри Желязков–Фабрикаджията, получи за втори път Жельо Добрев, ръководител на фирмата за строителна дейност „Строй-консулт”. 

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
29.10.2007 г. 01:04
Посетено:
958
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/4739-prestizhni-nagradi-na-obshtina-sliven