Награди

Наградите Гауденц Б. Руф за съвременно изкуство

Покана за пресконференция

◊ СЪБИТИЕТО

Предстои едно много важно събитие в историята на съвременното българско изкуство - връчването на наградите Гауденц Б. Руф за млад и утвърден творец (http://www.ruf-award.org).
 
По повод на това голямо събитие в културния ни живот
на 17 октомври 2007, сряда, от 11.00 часа
в СГХГ ще се проведе пресконференция.
Ще присъстват г-н Г. Руф, членове на журито и номинирани художници.

На пресконференцията г-н Гауденц Б. Руф ще запознае присъстващите с подробности около конкурса и награждаването и ще отговоря на въпроси. Всеки журналист ще получи каталог и CD с изложените творби.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА НАГРАДАТА РУФ

Неотдавна в България бе учредена нова награда – Гауденц Б. Руф (Gaudenz B. Ruf Award for New Bulgarien Art) за визуално изкуство.

Дарителят е бивш посланик на Швейцария в България от 1995 г. до 2000 г. По време на своя мандат г-н Руф се ангажира със съвременното българско изкуство. По негова инициатива в Резиденцията на Швейцария се организират множество изложби с творби на съвременни български художници.

Наградата ще се присъжда всяка година в рамките на конкурс, в който могат да участват творци, пребиваващи постоянно в България. Допускат се всички изразни форми на визуалното изкуство с изключение на пърформанс, филм и приложно изкуство.

Тази година срокът за кандидатстване беше 15 май. Портфолиата си изпратиха не по-малко от 184 кандидати. В края на май международното жури подбра и номинира 20 участници за т.нар. Shortlist 2007. Те са представени в каталог и участват в изложба, чието откриване е на 18 октомври 2007, в 18 часа в СГХГ.

По този повод журито ще заседава отново и ще определи носителите на Наградата в категориите “Млади творци” и “Утвърдени творци”. Имената им ще бъдат оповестени на откриването на 18 октомври.
Автор:
СГХГ
Публикация:
15.10.2007 г. 13:29
Посетено:
1180
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/4659-nagradite-gaudents-b-ruf-za-savremenno-izkustvo