Награди

Веселин Стоянов с Голямата награда на Литературна лига "Стига"

Новини от Първо частно поетично лозе

◊ СЪБИТИЕТО

На 08.09.2007 г. в Първо частно поетично лозе, кв. Дъбрава на град Стара Загора, се проведе осмата поред среща на Литературна лига “Стига”.

Присъстваха 23-ма писатели от осем града.

След проведени бурни дебати, станали между 09 юни и 09 септември 2007 година Лидерът на Литературна лига „Стига” единодушно РЕШИ:

1. Националната награда за млад автор се присъжда на Владимир Янев за книгата му „Втора цигулка – строшени херми” и във връзка с 57-годишнината му.
2. Националната награда за драматургия се присъжда на Димитър Атанасов за пиесата му „Сметище” и във връзка с 54-годишнината му.
3. Националната награда за национален епос се присъжда за поетичния ръкопис „Обиск на пустините” на Валери Станков и във връзка с 51-годишнината му.
4. Националната награда за литературна критика и литистория се присъжда на Сава Василев за книгата му „Разсъбличането на метафорите” и във връзка с 50-годишнината му.
5. Специалната национална награда на името на Гео Милев се присъжда на Мая Горчева за изследването й „Иконите спят” – Превъплъщенията на модерната душа”.
6. Голямата национална награда за недостижимост в художественото изображение се присъжда на Веселин Стоянов за романа му „Аутопсия на тялото” и във връзка с 50-годишнината му.

. Протоколът е подписан от лидера на Лигата Георги Янев и от говорителя Христо Карастоянов.


◊ ОЩЕ

Във връзка с Голямата награда, спечелена от Веселин Стоянов (В.С.), ще припомним, че първото издание беше в град Казанлък през 2000 година и излезе с плакат “Долу Стоянов” (имаше се предвид В. С. с извинение) и след два дни падна Александър Божков.

Музеят на революционната литературна слава - кв. Дъбрава, откри новият стар лауреат - писателят Веселин Стоянов, който показа на присъстващите примитивните оръдия, с които се оре литературната нива и обясни защо днес плодовете й са така скромни, особено в нивицата на постмодернизма.

Автор:
В. Стоянов
Публикация:
11.09.2007 г. 13:32
Посетено:
1027
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/4445-veselin-stoyanov-s-golyamata-nagrada-na-literaturna-liga-stiga