Награди

Престижна Европейска номинация за Сливен в сферата на “интелигентния туризъм” за 2025 година

-

Престижна Европейска номинация за Сливен в сферата на “интелигентния туризъм” за 2025 година

С цел насърчаване на устойчивия и интелигентен туризъм в Европейския съюз, Европейската комисия стартира конкурсите: „Европейска столица на интелигентния туризъм“ и „Европейски зелен пионер на интелигентния туризъм”, чиято цел е създаване на мрежа, укрепване на дестинациите и улесняване обмена на добри практики сред номинираните градове. Гордост за сливенци е обстоятелството, че жури от независими експерти определи „града под Сините скали” за селище – „зелен пионер на интелигентния туризъм” - сред 16 кандидатури и заедно с: Авейро (Португалия), Бенидорм (Испания), Юрмала (Латвия), Лиепая (Латвия), Неа Пропонтида (Гърция) и Паневежис (Литва). Както съобщават организаторите, отличието ще бъде присъдено на града, „който демонстрира изключителен ангажимент за изграждане бъдещето на иновативния и устойчив туризъм”.

Основателна гордост от оценката на Европейската комисия личи в думите на ресорния зам.-кмет (по икономическо развитие) на Сливен, инж. Стоян Марков, обобщаващ постиженията на общинското ръководство (кмет Ст. Радев) в съвместната дейност с гражданите в изпълнение завършването на „най- големия европейски проект в тази сфера, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж”: „Тази висока оценка, която Европейската комисия даде на Сливен, е най-голямата за нас и града ни - за нашата работа в областта на туризма. През последните години Община Сливен заложи на последователна и прагматична политика за развитие на отрасъла „ с дълъг хоризонт на действие”. Тя е базирана на ясни концепции и стратегии, свързани с националните и европейски политики; с подготовка на конкретни важни проекти, чрез реализирането на които нашият град да бъде на добро ниво и част от картата на България и Европа в тази сфера“. 

Г-н Марков обосновава удовлетворението на гражданите на Сливен от завършването на няколко сложни проекти на територията на града – едно от основанията за престижната номинация на Европейската комисия: 
„С този проект успяхме да ремонтираме, реставрираме и оборудваме най-важните национални исторически обекти в Сливен: къщите-музеи на Хаджи Димитър, Добри Чинтулов и Сливенския бит; сградата на Първата текстилна фабрика на Балканите, изградена от Добри Желязков, както и най-атрактивната ни и посещавана дестинация: историческата антична крепост „Туида“. Не на последно място, част от проекта е и основният ремонт на лифта до м. Карандила. Имаме избрано туристическо лого на Сливен. Предстои да покажем и направените първи стъпки в дигитализацията на тези национални обекти с 360 виртуални разходки, 3D-модели, видеа, както и сайт, в който ще акцентираме на провеждащите се събития, концерти и постановки в града и региона“, сподели зам. кметът.

След определяне на номинираните градове финалистите ще бъдат поканени да представят предложенията си пред европейско жури на 26 и 27 ноември. Печелившата дестинация ще бъде позиционирана като „пионер в областта на устойчивия туризъм, ангажиран с целите на Европейската зелена сделка”. Победителят ще получи експертна комуникационна и брандинг- подкрепа на ниво ЕС - през цялата 2025 година.

Организаторите на международното начинание обосновават същността и характера му: конкурсът „Европейски зелен пионер на интелигентния туризъм“ е продължение на конкурса „Европейска дестинация за върхови постижения“ (EDEN), обявен от Европейската комисия през 2007 г. Целта му е да се отличат нетрадиционните, нововъзникващи, устойчиви дестинации в Европа.” 

Приложен линк за конкурса и финалистите:
https://smart-tourism-capital.ec.europa.eu/winners-and-finalists/cities-2025_en?fbclid=IwY2xjawFflSZleHRuA2FlbQIxMAABHWvnR_fvvH9xzYESEfaALzdadh4JZWtcd9pCok4LYvQlfwR-ImVIv55T0A_aem_T1_x3kFhuvxX_dbJm3MriQ

Автор:
Иванка Денева. Източник: Общински пресцентър - Сливен
Публикация:
24.09.2024 г. 19:49
Етикети:
конкурсиноминацияОбщина Сливен
„Европейски зелен пионер на интелигентния туризъм”
„Европейска столица на интелигентния туризъм“
град Сливен
интелигентен туризъм
Посетено:
150
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/39847-prestizhna-evropeyska-nominatsiya-za-sliven-v-sferata-na-inteligentniya-turizam-za-2025-godina