Награди

Захари Карабашлиев получи Специалната награда на журито на Столична община за ярки постижения в областта на изкуството

Отличието беше връчено от зам.-кмета в дирекция „Култура“ Яна Генова по време на официална церемония

Навръх празника на София писателят Захари Карабашлиев стана носител на тазгодишната Специална награда на журито на Столична община за изключителни постижения в областта на изкуството за романа си „Рана“.

Церемонията по награждаването се състоя на 17 септември 2024 г. от 17:30 ч. в Софийска градска художествена галерия.

Книгата бе отличена от журито в състав Мирослав Боршош, Цветан Цветанов, Стефан Иванов, проф. Венелин Шурелов, доц. д-р арх. Ясен Кьосев, Димитър Христов и проф. д-р Георги Петков, Яна Генова, Светлозар Желев, проф. Камелия Николова, Владислав Виолинов, Георги Митов, Владия Михайлова, проф. Людмил Христов, Мира Сталева, Светослав Тодоров, д-р арх. Анета Василева, д-р Тони Николов, Надежда Московска, Мила Искренова, Боряна Сечанова, Мира Тодорова, Весела Кондакова. 

Наградата Карабашлиев получи от заместник-кмета по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ Яна Генова.

„Тук съм сред свои, тук съм у дома“, каза роденият във Варна Захари Карабашлиев, приемайки наградата.

В края на 2023 г. писателят Захари Карабашлиев публикува разтърсващия исторически роман „Рана“, който разказа забравената история на България от началото на XX век и веднага спечели любовта на читателите. Изданието се превърна в един от бестселърите на годината, грабна приза на Столична библиотека за „Най-четена книга на 2023 г.“, както и наградата „Златен лъв“ на Асоциация „Българска книга“.

Базиран на хиляди страници историческа литература, военни документи, войнишки дневници, мемоари и лична кореспонденция, свързани с Първата световна война, двете Балкански войни и съпътстващите ги трагични събития, с Илинденско-Преображенските въстания, ВМОРО и революционното движение в Тракия и Македония, „Рана“ е красив разказ за смелостта, състраданието и любовта в годините на Междусъюзническата война и Първата световна война – роман за забравената българска история, която поради политически или идеологически причини е останала в сянка през изминалите десетилетия. Роман, който по уважителен и смирен начин снабдява незапомнените герои на войната с биографии. Дава им нова памет, която ще остане завинаги.

Със забележителна точност и топлота Карабашлиев описва София между 1913 и 1916 г. в страници, които разгръщат пред очите ни като в черно-бял филм улици, кафенета, сцени, емоции, събития. През съдбата на студента по право в Софийския университет Сава (бежанец от Одринско) и генералската дъщеря Елиза читателят се потапя в атмосферата на столицата, която е приела и подслонила хиляди бежанци от жестокостите в Тракия и Македония. 

Срещите с читатели из цяла България по време на представянето на книгата предизвикаха широка обществена дискусия и отличиха романа на Захари Карабашлиев като творба както с литературна и историческа, така и с емоционална стойност, която повдига завесата към някои от най-драматичните събития в българската история и съхранява родовата памет на хиляди български семейства. 

Тези срещи утвърдиха „Рана“ като новаторски подвиг на българската литература, който описва войната такава, каквато е, и който изследва и лекува пукнатините в основите на българската идентичност и национална гордост.

 

 

Автор:
Темз Арабаджиева, изд." Сиела"
Публикация:
18.09.2024 г. 11:49
Етикети:
„Рана“романСтолична общинанаградаЗахари Карабашлиевизд." Сиела"
изключителни постижения в областта на изкуството
Посетено:
151
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/39812-zahari-karabashliev-poluchi-spetsialnata-nagrada-na-zhurito-na-stolichna-obshtina-za-yarki-postizheniya-v-oblastta-na-izkustvoto