Награди

Награда „ПроКултура“ за Фондация „Град и посоки“ за дейности в областта на изкуството на комикса

Наградите „ПроКултура" бяха обявени и връчени на 12 август – Международен ден на младежта, в рамките на X Национална конференция „Достъп на младите хора до култура"

Награда „ПроКултура“ за Фондация „Град и посоки“ за дейности в областта на изкуството на комикса
На снимката: Елена Владова като участник в VIII Национална конференция „Достъп на младите хора до култура: нови предизвикателства", която през 2021 г. се проведе във Варна. Снимка Елица Матеева

Фондация „Град и посоки", представлявана от Елена Владова, е отличена в категорията „Културна организация" на Националните награди „ПроКултура 2023-2024" за принос за разширяването на достъпа на младите хора до култура. Наградата е Диплом за отличие за дейностите основно в областта на изкуството на комикса.

Наградите „ПроКултура" бяха обявени и връчени на 12 август – Международен ден на младежта, в Експо-център „Флора" – Бургас, в рамките на X национална конференция „Достъп на младите хора до култура". Двудневната конференция приключи на 13 август и се провежда под патронажа на Министерство на културата. Сред отличените тази година с варненски адрес е и Детска градина 14 „Дружба" (диплом за отличие).

Националната награда „ПроКултура" се връчва от Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Граждански институт в категориите „Държавен културен институт", „Общински културен институт", „Културна организация", „Читалище", „Гражданска организация", „Медии", „Община", „Училище", „Детска градина", „Фестивал", както и за цялостен принос. Тази година отличията са за дейности, осъществявани в периода 12 август 2022 - 1 август 2024 година.

Началото на Националната кампания „Достъп на младите хора до култура" е поставено през 2013 г. с приемането на Декларация за достъп на младите хора до култура от БАРОК и Българската асоциация на младежките работници. Днес към Декларацията са се присъединили Министерство на културата, Министерство на младежта и спорта, Министерство на образованието и науката, Министерство на труда и социалната политика, Агенция за закрила на детето, Агенция за социално подпомагане, Национален младежки форум, Граждански институт, редица ключови институции и граждански организации и над 80 общини. Основна цел на инициативата е да насърчи национално отговорен диалог между всички в областта на културата за създаване на благоприятна, мотивираща и подкрепяща среда за приобщаването на младите хора към култура в България.

♦ Всички награди „ПроКултура 2023-2024" са публикувани в официалната страница на Българската асоциация на работодателите в областта на културата.

https://www.barok.bg/nagradi-prokultura-2023-2024

 

Автор:
Публикация:
14.08.2024 г. 11:22
Етикети:
Елена Владова
X национална конференция „Достъп на младите хора до култура"
Национални награди „ПроКултура 2023-2024"
Фондация „Град и посоки"
Посетено:
194
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/39651-nagrada-prokultura-za-fondatsiya-grad-i-posoki-za-deynosti-v-oblastta-na-izkustvoto-na-komiksa