Награди

Алек Попов е носител на Голямата награда „Христо Г. Данов“ за цялостен принос

Наградата беше връчена посмъртно на големия ни писател на официална церемония

Лауреат на Голямата награда „Христо Г. Данов“ 2024 за цялостен принос в националната книжовна култура е  непрежалимият Алек Попов.

Отличието бе връчено посмъртно от министъра на културата Найден Тодоров на дъщеря му Александра Попова по време на церемония, която се проведе тази вечер в двора на къщата музей „Христо Г. Данов“.

Обичаният от поколения творец получава наградата ден след като му бе присъдена посмъртно и наградата „Македонски книжовен Дедал“ за приноса му за сътрудничеството между писателите от България и Република Северна Македония.

Напуснал ни без време на 22 март 2024 г., Алек Попов все още е най-превежданият ни български автор, неоспорим майстор на сатирата, ироничен, но благороден разказвач на своето съвремие.

Неговите романи „Мисия Лондон“, „Мисия Туран“, дилогията за „Сестри Палавееви“, както и сборниците с разкази и есета са моралният компас, който насочва, опрощава и облагородява с разбиране и усмивка цялото ни съвремие.

Екипът на издателство „Сиела“ искрено благодари за възможността да се докосне до творческия му гений и скърби заедно с близките му за ненавременната загуба.

 

Автор:
Темз Арабаджиева, изд." Сиела"
Публикация:
07.06.2024 г. 20:45
Етикети:
Посетено:
198
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/39349-alek-popov-e-nositel-na-golyamata-nagrada-hristo-g-danov-za-tsyalosten-prinos