Награди

Никола Вандов – с първата награда за цялостен принос към българския театър от Обществото на независимите театрални критици

За неговия значим принос към историографията на българския театър и за дългогодишното му рицарско служене на тази кауза

Никола Вандов – с първата награда за цялостен принос към българския театър от Обществото на независимите театрални критици

Обществото на независимите театрални критици (ОНТК) дава годишната си награда на театроведа Никола Вандов.

Обществото го отличава за неговата неизменна преданост и рицарско служене на българския театър, за упорития му труд по опазване на театралната памет и за дългогодишното отразяване на развитието на театралния процес у нас в авторски статии и рецензии.

Точната формулировка на наградата е:

„Обществото на независимите театрални критици отличава театроведа Никола Вандов за неговия значим принос към историографията на българския театър и за дългогодишното му рицарско служене на тази кауза“.

Наградата се връчва в навечерието на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

 

Никола Вандов (1949, София) завършва физическия факултет на Софийския университет (1973) и театрознание във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (1982). Работил е в редица театри в България,  бил е дългогодишен редактор и отговорен секретар във в. „Култура“. Заемал е длъжността завеждащ отдел „Театър“ и след това директор на Националния център за театър при Министерство на културата. Постоянен член на редколегиите на изданието на САБ „Театрален бюлетин“ и неговото продължение сп. „Гестус“ . Работил е и като главен редактор  на сп. „КуклАрт“ от неговото създаване до 2019 г. Многократно е бил селекционер и член на журита на театрални фестивали у нас и в чужбина. В течение на повече от три десетилетия е отразявал развитието на театралния процес у нас в авторски статии и рецензии, публикувани в специализирания печат. Автор е на театралните летописи на повечето театри в България, сред които Народният театър, Сатиричният театър, ТР Сфумато, Театър 199,  Младежки театър, ДТ-Сливен и мн. др. Има изключителен принос към историята на българския театър, театралната библиография и театрознанието. Благодарение на неговата неуморна битка със забравата и времето театралната памет е съхранена за бъдещите поколения.

Никола Вандов е член е на ОНТК от неговото създаване.

Общество на независимите театрални критици, член на Международната организация на театралните критици IATC, е основано през февруари 2006 г. Негови членове са Аве Иванова, Аглика Стефанова - Олтеан, Анелия Янева (председател), Елена Пенева, Елица Матеева, Ирина Гигова, проф. д-р Калина Стефанова, Никола Вандов, доц. д-р Светлана Байчинска и д-р Светлана Панчева.

Наградата на ОНТК се връчва за девети път. Досега с нея са отличавани едни от най-значимите личности и събития, определили облика на българския театър през съответната година.

За първи път наградата се присъжда за цялостен принос към театралното дело. Наградите не са предварително определени в отделни категории. Техният брой и дефинирането им се различават през годините.

Сред останалите наградени са:

2006 г. – Актрисата Снежина Петрова и режисьорът Явор Гърдев;

2007 г. - Целият екип на спектакъла „Малка пиеса за детска стая“ (Театър 199) в лицето на автора Яна Борисова, режисьора Галин Стоев, сценографа Юлиян Табаков и актьорите Радена Вълканова, Снежина Петрова, Стефан Вълдобрев, Вежен Велчовски и Стилиян Стоянов;

2008 г. – Пазарджишкият театър и актрисата Мимоза Базова;

2009 г. – Целият екип на спектакъла „Козата, или коя е Силвия“ (Народен театър) в лицето на режисьора Явор Гърдев, сценографа Никола Тороманов, композитора Калин Николов и актьорите Бойка Велкова, Михаил Билалов, Юлиан Вергов и Иво Аръков;

2010 г. – Режисьорът Стефан Москов;

2011 г. – Актрисата Мая Новоселска и режисьорката Маргарита Младенова;

2012 г. – Актрисата Светлана Янчева;

2013 г. Целият екип на спектакъла „Глас“ (ДТ-Пловдив) в лицето на автора Елена Алексиева, режисьора Калин Ангелов и актрисата Ивана Папазова.

............

Отличието на ОНТК е символично - грамота, изработена от сценографа Антония Попова.

Автор:
Елена Пенева
Публикация:
27.05.2024 г. 14:21
Етикети:
рецензиибългарски театърНикола Вандовнаграда за цялостен принос
авторски статии
Общество на независимите театрални критици (ОНТК)
Посетено:
524
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/39237-nikola-vandov-s-parvata-nagrada-za-tsyalosten-prinos-kam-balgarskiya-teatar-ot-obshtestvoto-na-nezavisimite-teatralni-krititsi