Награди

Избираме кои български творци и творби ще представят България за наградите Еврокон

Участвайте в гласуването и решете кои ще са българските номинации за Европейските награди за фантастика на Еврокон 2024!

Избираме кои български творци и творби ще представят България за наградите Еврокон

Започва гласуването за предложените номинации за български кандидати за европейските награди за фантастика Еврокон!

До 15 февруари всички български любители на фантастиката ще имат възможността да гласуват за своите фаворити, представени в 16 категории, на сайта https://fandombg.org/eurocon/2024/.

В различните категории са номинирани отличили се в последните години български писатели, художници, издателства, романи, сборници, периодични издания, представления, илюстрации и други.

Това са творци и произведения в различни сфери на изкуството от жанровете фентъзи, научна фантастика, хорър, магически реализъм и всички техни разклонения. Две специални номинации са тези за дебют (автори и художници, станали популярни през последните 3 години) и за грандмайстор - личност с голям принос към фантастиката и фантастичната общност в продължение на поне 20 години.

Във всяка категория се гласува с подреждане на номинациите в предпочитания ред. Колкото по-нагоре нареди един кандидат, толкова повече точки ще получи той в крайното класиране.

Фестивалът Еврокон е най-престижното и голямо жанрово събитие, което обединява фенските организации на всички европейски държави. Награди за България позволяват родните творци да придобият международна видимост и признание.

 

За организаторите и процеса

Номинациите, за които гласуваме, бяха избрани на първия етап, в който феновете на българската фантастика изпращаха свои предложения от 22 януари до 1 февруари. Бяха номинирани над 140 български творци и творби от фантастичните жанрове в различните категории. Най-подкрепяните сред валидните номинации преминаха към настоящия етап, в който чрез отворено гласуване ще изберем най-заслужилите да представляват България.

Процесът по избор се организира от администриращ екип, събиращ представители на родните фантастични общности - журналисти, автори, организатори и популяризатори. Настоящият формат се провежда от 2017 г. и бе организиран след широко допитване до общността.

 

За Еврокон и българското участие

Еврокон е ежегоден фестивал за фантастика в Европа и се провежда от 1972 година. Събитието е съпътствано от изложения на фантастична литература и изкуство, а по време на официалното му закриване се връчват Европейските награди за научна фантастика от Европейската асоциация за научна фантастика ESFS.

 

Тази година фестивалът ще се проведе през август месец в Ротердам, Холандия под името Erasmuscon.

Български номинации са печелили множество награди от Еврокон и това е един от най-добрите начини за популяризиране на родната фантастика пред европейската публика. Първата такава награда е от далечната 1976 г. в категорията за писатели, присъдена на Любен Дилов. През 2004 година Еврокон се проведе в България. Сред почетните гости бяха Робърт Шекли и Анджей Сапковски.

Гласувайте сега на сайта на българските номинации за Еврокон 2024.

.............

Повече информация може да намерите и във фейсбук страницата на Инициатива ФендъмBG

 

Автор:
Екип на Българските номинации за наградите Еврокон 2024
Публикация:
07.02.2024 г. 14:08
Посетено:
287
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/38501-izbirame-koi-balgarski-tvortsi-i-tvorbi-shte-predstavyat-balgariya-za-nagradite-evrokon