Награди

Стартира националната анкета „Музикант на годината 2023“

Нов регламент предвижда провеждане на анкетата в три етапа, финалният избор в най-авторитетното допитване остава на публиката

Стартира националната анкета „Музикант на годината 2023“

Стартира националната анкета "Музикант на годината 2023" на предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт" на БНР. 33-тото  издание на допитването ще се проведе с нов регламент и ще премине в три етапа:

До 20 февруари всеки може да направи по едно предложение във всяка от петте категории:

· Музикант на годината

· Млад музикант на годината

· Ансамбъл на годината

· Музикален проект на годината

· Музикален педагог на годината

Предложенията ще се подават в платформата на анкетата muzikant.bnr.bg и ще бъдат валидни само с две имена и телефон на подателя.  В първия етап на конкурса броят предложения, получени за един кандидат, не е от значение.

Седемчленно специализирано жури ще разгледа всички предложения и ще избере сред тях финалните номинации в петте категории. Имената на номинираните ще бъдат обявени на 27 февруари в ефира на предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт".

От 1 до 31 март 2024 г. слушателите ще могат да гласуват за номинираните музиканти, ансамбли и проекти. Събралите най-много гласове в съответните категории ще станат ясни на тържествена церемония, на която ще получат призовете.

Носители на приза "Музикант на годината" през годините са били диригентите проф. Васил Арнаудов, Емил Табаков, Росица Баталова, Йордан Камджалов и Найден Тодоров (двукратен), оперните певци Гена Димитрова, Райна Кабаиванска (двукратен), Анна Томова-Синтова, Красимира Стоянова, Мария Цветкова-Маджарова и Кирил Манолов, цигуларите Минчо Минчев, Васко Василев, Светлин Русев, Веско Ешкенази и Мичо Димитров, пианистите проф. Виктор Чучков, Людмил Ангелов и Надежда Влаева, бандонеонистът Стоян Караиванов, клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров, композиторът проф. Иван Спасов, кавалджията Теодосий Спасов (двукратен), перкусионистката Татяна Колева, Националният филхармоничен хор "Светослав Обретенов" и хор "Бодра песен" - Шумен.

В специализирани издания на анкетата "Млад музикант на годината" за 2008 и 2020 г. слушателите отличиха съответно перкусионистката Василена Серафимова и диригента Димитър Косев.

 

Автор:
Николета Еленкова, БНР
Публикация:
01.02.2024 г. 15:49
Етикети:
програма "Хоризонт" на БНР"Алегро виваче"национална анкета
нов регламент
"Музикант на годината 2023"
Посетено:
341
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/38470-startira-natsionalnata-anketa-muzikant-na-godinata-2023