Награди

Съюзът на артистите в България обяви номинациите Икар 2024 на пресконференция в Галерия "Средец" на Министерството на културата

През 2024 г. наградите на Съюза на артистите в България за сценични изкуства ще бъдат връчени за юбилейния 50-ти път

ИКАР 2024

На пресконференция в Галерия "Средец" на Министерството на културата Съюзът на артистите в България обяви тазгодишните номинации за Националните награди Икар за най-добрите творци в сценичните изкуства.

В своето въведение председателят на САБ актьорът Христо Мутафчиев представи акцентите в състоянието на българските сценични изкуства в контекста на съвремието ни. Неслучайно слоганът на 50-ото издание на Икар е "Бойно поле за действие". Проблемите пред съсловието се надграждат върху основния - трудът на малката на брой гилдия да бъде достойно оценен от държавата. В годините на прехода се утвърди ролята както на държавните и общински театри като центрове на културни ценности, така и на независимия сектор. Христо Мутафчиев благодари на дългогодишните спонсори на Икар и традиционния Софийски театрален салон, на който се представят най-добрите спектакли през изтеклия творчески сезон. 

Представителите на Министерството на културата Елиянка Михайлова, директор на Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“, и на Столична община Биляна Генова, директор на дирекция "Култура" и  координатор на СП „Култура”, подчертаха значението на Националните награди Икар в културния живот не само на столицата, но и на страната.

Своите обобщения след запознаването с миналогодишната продукция в областта на сценичните изкуства споделиха Марий Росен, проф. д-р Васил Рокоманов и Мила Искренова от името на комисиите в различните категории, определили номинациите. Като опитен участник в определяне на най-добрите от страна на фондация Аскеер, тази година в комисия за Икар, актрисата Кристина Янева сподели, че балансът между комерсиалните спектакли и спектаклите със стойностни цели и постижения вече клони към връщането на публиката в салоните не само да се развлича. Според проф. д-р Васил Рокоманов, продукцията на държавните и частни куклени театри показва едно добро връщане към класическите средства на жанра - играта с кукли. Мила Искренова описа общата картина в областта на съвременния танц и пърформанс като истински героизъм и саможертва в съществуващите условия - препятствия като липса на репетиционни зали, липса на мениджмънт и др. Въпреки това, добрите постижения са много над броя на номинираните, а тенденцията да се съизмерват с европейските и световни артефакти вече е назряла.

Бяха обявени номинациите в следните категории: Дебют, Водеща мъжка роля, Водеща женска роля, Поддържаща мъжка роля, Поддържаща женска роля, Режисура, Сценография, Майсторско техническо осъществяване, Авторска музика, Драматургичен текст, Критически текст, Постижение в кукленото изкуство, Куклен спектакъл, Съвременен танц и пърформанс, Дублаж, Вариететно изкуство, Атракционно и сценично изкуство, Съвременна българска музика.

Списъкът с номинираните е публикуван в сайта на Съюза на артистите в България - https://uba.bg/ikar-nominations-2024/  

Зрителите могат да гласуват за своите фаворити и да ги подкрепят в линк на сайта на САБ - https://uba.bg/home/ikar-vote-2024/ 

Награда за цирково изкуство се присъжда на Трио "Балкански".

Награда на АКТ-УНИМА за значим принос в развитието на българското куклено изкуство се присъжда на проф. д-р Васил Рокоманов.

Награда Икар 2024 за преподавателска дейност се присъжда на доц. д-р Биляна Томова.

Награда Икар 2024 за чест и достойнство се присъжда на Вечеслав Парапанов.

Награда Икар 2024 за изключителен принос към българския театър се присъжда на Мария Каварджикова.

По традиция статуетките ще бъдат връчени на официална церемония в Международния ден на театъра 27 март.

 

Автор:
Мая Кисьова
Публикация:
01.02.2024 г. 12:35
Посетено:
281
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/38469-sayuzat-na-artistite-v-balgariya-obyavi-nominatsiite-ikar-2024-na-preskonferentsiya-v-galeriya-sredets-na-ministerstvoto-na-kulturata