Награди

Обявени бяха „Българските посланици на културата 2023“

Имената на творци, отличени в кампанията на БНР "Българските посланици на културата 2023" бяха обявени на тържествена церемония в Софийската градска художествена галерия

Обявени бяха „Българските посланици на културата 2023“: 1
Наградата
Обявени бяха „Българските посланици на културата 2023“: 2
Милена Стойчева и Теодосий Спасов
Обявени бяха „Българските посланици на културата 2023“: 3
Милен Митев и Захари Карабашлиев
Обявени бяха „Българските посланици на културата 2023“: 4
Мария Габриел и Явор Гърдев
Обявени бяха „Българските посланици на културата 2023“: 5
Кръстю Кръстев и Руси Чанев
Обявени бяха „Българските посланици на културата 2023“: 6
Дили Бозаджиева и Иванка Шалапатова
Обявени бяха „Българските посланици на културата 2023“: 7
Българските посланици на културата 2023

Обявени бяха „Българските посланици на културата 2023“

Имената на творци, отличени в кампанията на БНР "Българските посланици на културата 2023", бяха обявени на тържествена церемония в Софийската градска художествена галерия.

Това са (по азбучен ред): оперната прима Александрина Пендачанска, цигуларят Васко Василев, диригентката Десислава Стефанова, художничката Дили Бозаджиева, писателят Захари Карабашлиев, художничката Кина Бъговска, директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, актьорът Руси Чанев, режисьорът Стефан Командарев, писателката Теодора Димова, музикантът Теодосий Спасов и режисьорът Явор Гърдев. 

Наградите връчиха вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, която е патрон на кампанията, министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, министър на иновациите и растежа Милена Стойчева, министърът на културата Кръстю Кръстев и генералният директор на БНР Милен Митев. Всеки от отличените получи плакет „Български посланик на културата 2023 година“, специално изработен от художника Стефан Велев, а през цялата следваща година БНР ще представя творческите им достижения.

„Това е кампания, не само вперила поглед в настоящето и миналото, но преди всичко ориентирана към бъдещето, защото дава видимост на талантите на България. Културата е нашето ДНК, тя е богатство и необятен хоризонт, талант и вдъхновение. Тя е онзи мост между минало, настояще и бъдеще, който ни прави по-добри,“ каза вицепремиерът Мария Габриел и допълни: „Затова тази награда е признание за слушателите, които открояват таланта. И мисия, може би най-благородната мисия на дипломацията. Защото дипломацията търси мир, диалог, откритост и разбирателство. Търси преоткриване на културите и създаване на решения. В това е неповторимата и уникална сила на културата. Затова културната дипломация за пръв път е приоритет във външната политика на България.“

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева обяви, че за пръв път тази година е предвидено сериозно финансиране от 127 млн. лв. за развитие и подкрепа на творческите индустрии и хората, които развиват човешкия капитал в страната през творческите си заложби. „Радвам се, че работим да утвърдим България като една от страните, в които иновациите идват и от този сектор. Силно вярвам, че България трябва да заложи на културата и творческите индустрии, за да развие икономиката си,“ подчерта министър Стойчева. Социалният министър Иванка Шалапатова подчерта, че е изключително важно да насърчаваме ценностите, на които е носител българската култура и благодари на творците, които с изкуството си възраждат нацията. Министърът на културата Кръстю Кръстев сподели надеждата си, че на Игнажден в милиони български домове чрез БНР влизат творците, които разнасят славата на България, нейните гени и таланти. „След години много от споровете или темите, които ни разделят днес, ще бъдат забравени. Но постиженията на хората на изкуството и духа, ще останат във вечността. Във време, когато патриотизмът невинаги се употребява позитивно, творците, които отличаваме тази вечер, ни карат безусловно да сме горди, че сме българи,“ каза генералният директор на БНР Милен Митев.

Кампанията „Български посланици на културата“ стартира през 2021 г. и цели да открои постиженията на изтъкнати писатели, поети, драматурзи, художници, актьори, певци, композитори, кинодейци, представители на танцовото изкуство и други, които със своето творчество са прекрачили границата на страната и са я направили разпознаваема в световното културно пространство. Творците са номинирани от слушателите на БНР, а изборът на 12 от тях е на жури с председател министърът на културата Кръстю Кръстев и членове: Кирил Вълчев – генерален директор на БТА, Райна Манджукова – изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина, Снежана Йовева-Димитрова – директор на Държавния културен институт към Министъра на външните работи, Димитър Стоянович – журналист в БНТ, Митко Новков – журналист в БНР и Нина Цанева – журналист в БНР и инициатор на кампанията.

 

_______________

Снимки: Ани Петрова, БНР

 

 
Автор:
Николета Еленкова, БНР
Публикация:
21.12.2023 г. 15:57
Етикети:
СГХГтържествена церемонияинициативаБНР
"Българските посланици на културата 2023"
Посетено:
488
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/38314-obyaveni-byaha-balgarskite-poslanitsi-na-kulturata-2023