Награди

Кои са „Българските посланици на културата 2023“ ще стане ясно на 20 декември

Имената на 12-те победители в кампанията на Българското национално радио ще бъдат обявени на тържествена церемония

Кои са „Българските посланици на културата 2023“ ще стане ясно на 20 декември

Кои са „Българските посланици на културата 2023“ ще стане ясно на 20 декември, четвъртък, от 18 часа в Софийска градска художествена галерия

Имената на 12-те победители в кампанията на Българското национално радио ще бъдат обявени на тържествена церемония. Инициативата е под патронажа на вицепремиера и министър на външните работи г-жа Мария Габриел.

Кампанията „Български посланици на културата“ се провежда за първи път през 2021 г. и цели да открои постиженията на изтъкнати писатели, поети, драматурзи, художници, актьори, певци, композитори, кинодейци, представители на танцовото изкуство и други, които със своето творчество са прекрачили границата на страната и са я направили разпознаваема в световното културно пространство.

Целта на кампанията е да допринесе за запазването на българската културна идентичност и да представя през цялата следваща година постиженията на отличените творци пред българите в страната и зад граница. През 2023 г. се провежда второто издание на инициативата.

Творците са номинирани от слушателите на БНР, а изборът кои от тях да бъдат посланици на културата е на жури с председател министърът на културата Кръстю Кръстев и членове: Кирил Вълчев – генерален директор на БТА, Райна Манджукова – изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина, Снежана Йовева-Димитрова – директор на Държавния културен институт към Министъра на външните работи, Димитър Стоянович – журналист в БНТ, Митко Новков – журналист в БНР, Нина Цанева – журналист в БНР.

 

Автор:
Николета Еленкова, БНР
Публикация:
19.12.2023 г. 17:09
Посетено:
294
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/38302-koi-sa-balgarskite-poslanitsi-na-kulturata-2023-shte-stane-yasno-na-20-dekemvri