Награди

„Не ви познавам“ от Теодора Димова стана носител на „Орлето на Хеликон“

Романът, който е своеобразно продължение на „Поразените“, е майсторски разказ за битката за истината и паметта

Теодора Димова е големият победител в двайсет и втората годишна литературна награда „Орлето на Хеликон“ с виртуозния си роман „Не ви познавам“

Писателката получи престижното отличие на 14 декември по време на официална церемония в столичния „Хеликон Съборна“, а романът ѝ беше избран сред общо 12 номинирани от жури в състав: проф. Кирил Топалов, проф. Магдалена Костова-Панайотова, доц. Юрий Дачев, писателя Николай Терзийски и поета и журналист Бойко Ламбовски.

Наградата романът получи „заради емоционалното гмуркане на автора в безрадостните обществено-политически реалии на съвремието ни, сторено със замах и морална смелост“, каза поетът и журналист Бойко Ламбовски, който бе част от журито. 

„Не ви познавам“  е своеобразно продължение на „Поразените“, каза Теодора Димова. По думите ѝ връзката между романите е предимно тематична. „Първият изследва една стара рана, вторият – една нова рана. Това е различното. Старата рана е засъхнала. Не е заздравяла, но вече не кърви. Претръпнала е и поради това не е така болезнена. Новата рана е болезнена. Най-лекият допир до нея причинява силна болка. Такава болка изпитвах, докато пишех, защото тази болка е и в мен“, допълни писателката.

В благодарственото си слово Теодора Димова сподели подробности от писането на романа и някои свои наблюдения върху съвременния български политически и обществен живот.

Целият екип на издателство „Сиела“ поздравява Теодора Димова за заслужената награда за този майсторски разказ за битката на истината и паметта срещу „унизителния свят на лъжата“.

В „Не ви познавам“ една от внучките на главните героини в „Поразените“ – Александра –  ще трябва да се изправи пред видоизменения кървав терор, който деветосептемврийските събития от миналото са завещали на цялото българско общество. 

Каква е съдбата на твореца, който е заплашен от юмрука на силните на деня? И от сенките на режима, който сякаш не си е отишъл, а е чакал своето време като чудовище, притаявало се дълго в укритието си.

Защото децата и внуците на палачите продължават да бъдат палачи, децата и внуците на жертвите продължават да бъдат жертви. А прочитът на историята отново е подчинен на прогнила координатна система.

Има ли обаче изход от омагьосания кръг, в който се е превърнал животът ни? Или веднъж изпълзяло Злото, то не може да бъде спряно?

Пандемията от COVID-19, войната в Украйна, политическата криза в България – всички актуални събития от близките години се оглеждат в изобличаващото огледало на  „Не ви познавам“.

 

Автор:
Темз Арабаджиева, изд."Сиела"
Публикация:
15.12.2023 г. 13:32
Посетено:
347
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/38262-ne-vi-poznavam-ot-teodora-dimova-stana-nositel-na-orleto-na-helikon