Награди

Георги Мишев е носител на Голямата награда на Портал Култура за 2023

Наградата за принос към гражданското общество бе присъдена на Манол Пейков

Георги Мишев е носител на Голямата награда на Портал Култура за 2023
Георги Мишев. Снимка: Владимир Шоков/БТА

◊ ГОДИШНИ НАГРАДИ НА ПОРТАЛ КУЛТУРА - 2023

Портал Култура за десети път връчи своите Годишни награди за литература и хуманитаристика в Деня на Народните будители в книжен център „Гринуич“, бул. „Витоша“ 37. 

Георги Мишев е носител на Голямата награда на Портал Култура за 2023

Наградата за принос към гражданското общество бе присъдена на Манол Пейков

Проза

· В категорията "Проза" първа награда получи Михаил Вешим за автобиографичната си книга „Химия на шегата“ („Сиела“, 2022) заради „неподражаемото му майсторство да разкаже миналото през шегите на времето“.

· Втората награда в категория „Проза“ бе присъдена на Красимир Димовски за „Ловецът на русалки“ („Хермес“, 2022) заради „силата на художественото внушение с което тези три новели за любовта и яростта биват потопени в „голямото време“ на разказа“.

Хуманитаристика

· В категория „Хуманитаристика“ първа награда получи Антоанета Дончева за монографията „Самюъл Бекет: сияйното отсъствие“ („Изток-Запад“, 2022) за „нейния проницателен прочит на поетиката на Бекет и на социалната и персонална ентропия в неговото творчество“.

· Втората награда спечели книгата на Пламен Антов „Фрагментът. Фрагментарно“ („Ерго“, 2022) заради „реабилитирането на фрагмента като жанр, осъществено в най-добрите традиции на българската литература“.

Специални награди

· Голямата специална награда на Портал Култура получи писателя Георги Мишев за „приноса му към българското слово и неговия „миграционен цикъл“, превърнал се в класика на българската белетристика и на българското кино“. 

· Специалната награда бе връчена на преводачката Аглика Маркова за „големия ѝ принос в превода на емблематични творби на англоезичната класика“.

· Специалната награда на Фондация „Комунитас“ за принос към гражданското общество бе присъдена на Манол Пейков заради „неговата издателска дейност, както и заради изключителния му личен пример в доброволчеството и дарителството, вдъхновяващ българското общество“.

 

Автор:
Публикация:
01.11.2023 г. 19:26
Посетено:
453
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/37941-georgi-mishev-e-nositel-na-golyamata-nagrada-na-portal-kultura-za-2023