Награди

Даниела Димова с престижната италианска награда "Златен орел"

Призът се връчва за пръв път извън Италия

◊ СЪБИТИЕТО

На тържествена церемония в италианското посолство на 9 октомври 2023 г. с престижната италианска награда за културен принос „Златен орел“ (Aquila d’Oro) бяха удостоени трима видни български културни дейци – оперната прима Райна Кабаиванска, директорът и диригент на Софийската филхармония Найден Тодоров и директорът на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова. Комисията, определяща наградите, е съставена от академици и експерти, начело с професор Фабрицио Полити, бивш декан на Факултета по икономика на университета в Акуила и президент на университетския консорциум в Сулмона, Италия, където през 2006 г. са връчени първите награди за високи творчески постижения и популяризиране на италианската култура по света „Златен орел“.

◊ НАГРАДИТЕ

„Златен орел“ 2023 се присъжда на Райна Кабаиванска „за нейните изключителни професионални успехи на сцените по света, за убедеността ѝ да предава духа на перфекционизма в кариерата на младите артисти и затова, че избра Италия за своя втора артистична родина“.

Маестро Найден Тодоров е отличен със „Златен орел“ за „майсторството му в създаването на международни музикални проекти и за изключителните му артистични успехи на сцените по света“.

Даниела Димова получи „Златен орел“ за „многобройните си творчески успехи, инициативите за майсторско популяризиране на оперното, театралното и музикалното изкуство в света, за преки и съвместни дейности в международния културен и артистичен обмен“. Статуетката ѝ връчи посланикът на Италия у нас Джузепина Дзара. „Приемам тази награда с чувство на отговорност и на много голяма гордост за това, че в 18-ата година на „Златен орел“, когато за първи път тази награда напуска Италия, държавата, в която идва, е България“, изтъкна Даниела Димова.

С награди за заслуги бяха отличени директорът на Регионалния исторически музей във Варна Игор Лазаренко; директорът на културния център „Двореца“ в Балчик Жени Михайлова; директорът на музея „Борис Христов“ в София Елена Драгостинова; проф. Светослав Косев от Великотърновския университет и Почетният консул на Италия във Варна д-р Антонио Таркуинио. Специална награда получи и посланикът Джузепина Дзара „за нейната дълга и ползотворна дипломатическа кариера като представител на Италия в международни органи, за утвърждаване на човешките права и на мира по света, и за активната ѝ роля в културния обмен между Италия и България“.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
10.10.2023 г. 14:09
Етикети:
Даниела ДимоваНайден ТодоровРайна Кабаивансканагради
италианска награда за културен принос
„Златен орел“ (Aquila d’Oro)
Посетено:
365
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/37803-daniela-dimova-s-prestizhnata-italianska-nagrada-zlaten-orel