Награди

Известни са предложенията за Националната литературна награда "Елиас Канети" 2023

Имената на номинираните и победителите ще бъдат оповестени на тържествена церемония в навечерието на Деня на народните будители

Известни са предложенията за Националната литературна награда "Елиас Канети" 2023

Известни са предложенията за Националната литературна награда "Елиас Канети" 2023

На 31 май изтече крайният срок за прием на предложения за носители на Националната литературна награда „Елиас Канети”, чието десето издание се провежда тази година. Наградата е учредена от Община Русе и Международно дружество „Елиас Канети” през 2005 г. по повод 100-годишнината на родения в Русе писател-нобелист Елиас Канети.

С престижната награда се удостояват български автори в областта на белетристиката и драматургията за съвременни творби, публикувани и реализирани за първи път в последните 2 години, които кореспондират с духа и идеите на космополитния писател-хуманист.

Постъпилите от 12 български издателства предложения са 44, като 43 от тях са в раздел „Белетристика“ и едно – в раздел „Драматургия”. В жанрово отношение, освен романи, сред конкурсните издания има сборници с разкази, новели и пиеси.

Четиринадесет са предложенията на едно от най-големите български издателства „Жанет 45”, между тях са и най-новите книги на носителите на НЛН „Елиас Канети“ за 2009 – Ивайла Александрова („Оловна тишина“) и за 2015 – Христо Карастоянов („Петият вагон и други истории“). Издателство „Сиела“ участва в престижния форум с осем предложения, между тях е романът „Черна светлина“ на Галин Никифоров – носител на наградата за 2011. А шест са заглавията, с които издателство „Хермес“ се включва в конкурса, като едно тях е  романът „Късна смърт“ на носителя на наградата в раздел „Белетристика“ за 2021 – проф. Иван Станков. Списъкът на издателствата, изпратили своите предложения, се допълва от „Обсидиан“, „Ерго“, „Палимпсест“, „Огледало“, „Софтпрес“, „Книгомания“, „Лексикон“, „Екрие“ и „Мусагена“.

Сред авторите, които участват в надпреварата за НЛН „Елиас Канети“ тази година, са и: Стефан Цанев, Неда Антонова, Владимир Шумелов, Владимир Зарев, Михаил Вешим, Теодора Димова, Здравка Евтимова, Владимир Левчев, Веселина Седларска, Петър Денчев, Жюстин Томс, Кристин Димитрова, Виктория Бешлийска, Николай Терзийски, Радослав Бимбалов и др.

Предстои сформирането на 7-членна комисия, назначена със заповед на кмета на Община Русе, която ще определи номинираните и носителите на НЛН „Елиас Канети” 2023. Съгласно регламента на наградата в състава на комисията влизат: двама литературни критици; един театрален критик; изтъкнат български автор, носител или номиниран за НЛН „Елиас Канети”; един представител на Международно дружество „Елиас Канети”; един представител на ОбС – Русе, посочен от Постоянната комисия по култура, както и един представител на Община Русе.

По традиция, имената на номинираните и победителите ще бъдат оповестени на тържествена церемония – концерт, организирана от Община Русе, в навечерието на Деня на народните будители.

Статуетката – бронзова фигура, изработена от скулптора Мая Кубратова, се придружава от диплом и парична награда в размер на 5 000 лв. за белетристика и 2 000 лв. за драматургия.

 

Автор:
Община Русе
Публикация:
08.06.2023 г. 14:06
Посетено:
745
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/37110-izvestni-sa-predlozheniyata-za-natsionalnata-literaturna-nagrada-elias-kaneti-2023