Награди

Награди за гражданска доблест и човешка доброта „Серафим“ 2023 - за доброволците в Турция и Сирия

Тържествена церемония на 10 април 2023 г. в Аулата на Нов български университет

Награди за гражданска доблест и човешка доброта „Серафим“ 2023 - за доброволците в Турция и Сирия

 

НАГРАДИ ЗА ГРАЖДАНСКА ДОБЛЕСТ И ЧОВЕШКА ДОБРОТА „СЕРАФИМ“ 2023

Тържествена церемония по връчване на Наградите за гражданска доблест и човешка доброта „Серафим“, присъждани от Граждански форум под егидата на Президента Петър Стоянов.

Събитието ще се състои на 10 април 2023 г., в Аулата на Нов български университет.

Второто издание на Наградите „Серафим“, на името на героя от едноименния разказ на Йордан Йовков, ще бъдат връчени на 57 български доброволци – организации и отделни хора, показали изключителна всеотдайност при спасяването и подкрепата на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия на 6 февруари, 2023 г.

Жури от Инициативния комитет в състав: проф. Димитър Вацов, Иво Инджов, Иглика Трифонова, Костадин Бонев, Митко Новков, доц. Огнян Минчев, Юлиана Методиева и Яра Бубнова, както и миналогодишните носители на Наградата Манол Пейков, Юлия Методиева-Тихича, Никола Рахнев взе решение да присъди четири награди:

  • Голяма награда „Серафим“ – връчва се за изключителна съпричастност и всеотдайност, проявени още в първите дни след мощния трус на 6 февруари;
  • Награда за спасител – връчва се персонално на лекар, парамедик, пещерняк или друг с изключителни заслуги при спасителните операции;
  • Награда на организация – връчва се на организация, вложила максимални сили и средства за спасяване на пострадалите от земетресението;
  • Награда на дарители – връчва се на отделни хора или на групи, помагали на хората от Турция и Сирия чрез дарения: парични, но също дрехи, храни, хигиенни материали и др.

Изискването е тези дейности да не са част от рутинните задължения на номинираните, от обичайния им бизнес или проектна дейност.

Церемонията ще бъде открита от Ректора на Нов български университет проф. дн Пламен Дойнов и от Президента Петър Стоянов.

Наградите за гражданска доблест и човешка доброта за 2023 ще бъдат ще бъдат връчени от миналогодишните лауреати Тихомира Методиева–Тихича и Манол Пейков.

Водещи на церемонията ще бъдат журналистите Юлиана Методиева (Маргиналия) и Митко Новков (БНР).

„Става въпрос за състраданието към хора в нужда, за съпричастността към хора, изпаднали в нужда. Да кажа в самото началото, че нашата роля е съвсем минимална. Големите актьори – и при помагането на бежанците от Украйна, и сега, са личности и групи хора, както и различни сдружения. Целта ни е само една: да се опитаме да популяризираме колкото се може повече всеотдайността, героизма и съпричастността на тези хора“ - Петър Стоянов.

„Свободата е пространство, свободата е чувство, което се измерва най-много в нашата способност да подадем ръка на страдащия, на слабия, на ранения. Хората, които на дело се устремяват и изтръгват от лапите на смъртта жертвите от зловещите земетресения в Турция и Сирия, са протегната ръка на България към бъдещето. Те са пример за нашите деца. Пример за всички, които ще се раждат под българско небе стотици години напред.“ - Здравка Евтимова.

Наградата „Серафим“ беше учредена през лятото на 2022 г., а в организацията участват президентът на България Петър Стоянов (1997-2002 г.) учени, писатели и журналисти.  Сред тях са проф. Георги Фотев, проф. Николай Габровски, Здравка Евтимова, Теодора Димова, Димитър Бочев, Митко Новков, Юлиана Методиева, доц. Огнян Минчев, Иглика Трифонова, Костадин Бонев, проф. Димитър Вацов, Веселин Стойнев, Владимир Йончев и др. Към организационния комитет за наградата се включват Нов български университет, Софийският университет и българският ПЕН клуб. Първото издание на наградата "Серафим" отличи в края на миналата година наши сънародници, подкрепили украинските бежанци от войната.

Очакваме ви!

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
09.04.2023 г. 13:27
Етикети:
Петър Стояновдоброволци
Турция и Сирия
„Серафим“ 2023
Награди за гражданска доблест и човешка доброта
Посетено:
403
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/36712-nagradi-za-grazhdanska-doblest-i-choveshka-dobrota-serafim-2023-za-dobrovoltsite-v-turtsiya-i-siriya