Награди

„Омаята Любов“ озаглавиха наградата си от конкурса „Пролет“ Николо Коцев и група „Кикимора“

До 15 часа на 31 март 2023 г. е отворена платформата за участие в новото издание на конкурса за нова поп и рок музика "Пролет" 2023

„Омаята Любов“ озаглавиха наградата си от конкурса „Пролет“ Николо Коцев и група „Кикимора“

„Омаята Любов“ е заглавието на новия симфоничен проект на Николо Коцев и група „Кикимора“, победителите в 53-ото издание на конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет" на БНР.

За първи път голямата награда в престижното музикално състезание даде възможност на победителя да създаде нова песен, продуцирана от обществената медия, и това е „Омаята Любов“. Това не е само една песен, а цикъл от четири песни, носещи имената на четирите основни сетива на любовта – „Очи“, „Сърце“, Разум“ и „Душа“.

„Композициите са акустични и са реализирани със Симфоничния оркестър на БНР“, разяснява Николо Коцев, техен автор, композитор и аранжор.

Избрах този подход на съчетаване на поп музика със симфонично звучене с дълбоко уважение и респект към таланта, силата и майсторството на Радиосимфониците – виртуозен състав, с какъвто е привилегия да се работи“, добавя още световноизвестният музикант.  

До 15 часа на 31 март 2023 г. е отворена платформата за участие в новото издание на конкурса за нова поп и рок музика "Пролет" 2023. Песните, с които изпълнителите могат да се включат в него, е необходимо да са създадени на български език. Важно условие е също да бъдат неизпълнявани, неиздавани, неизлъчвани в ефир и непубликувани онлайн.

Носителят на Голямата награда "Пролет" ще има възможност да запише нова авторска музика на стойност до 12 000 лева във Второ студио на БНР, финансирана и продуцирана от обществената медия. Галаконцертът за връчване на наградите е планиран за 31 май.

Конкурсът "Пролет" е създаден през 1970 година от редакция "Забавна музика" при БНР и става популярен като "Пролетен радиоконкурс". Малцина са композиторите и поетите, които не са станали част от него, а сред изпълнителите през годините се открояват имената на Паша Христова, Лили Иванова, Васил Найденов, Маргарита Хранова, Георги Христов, Петя Буюклиева, Васил Петров, дует Аргирови и Ритон, Мими Иванова, Мария Нейкова, Любо Киров, ФСБ, "Щурците", "Сигнал", "Атлас", Б.Т.Р., "Сленг", "Спринт", Gravity Co, Jeremy. Днес това е един от водещите форуми за съвременна българска поп и рок музика.

В миналогодишното издание големият победител стана група "Кикимора" с песента "Сън". Призът на слушателите отиде при група "Rock Session" с песента "Есента". Yavi представи България на фестивала "Евросоник" в Нидерландия.

 

Автор:
Катя Василева, БНР
Публикация:
18.03.2023 г. 17:21
Етикети:
нова песеннаградаНиколо КоцевБНРконкурс
симфоничен проект
група „Кикимора“
„Пролет“
Посетено:
389
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/36569-omayata-lyubov-ozaglaviha-nagradata-si-ot-konkursa-prolet-nikolo-kotsev-i-grupa-kikimora