Награди

Слушателите на БНР избират “Музикант на годината“

До 28 февруари всеки участник в анкетата може да предложи своя номинация, а победител е музикантът, събрал най-много гласове

Слушателите на БНР избират “Музикант на годината“

 

За 32-ри път слушателите на БНР и предаването за класическа музика по “Хоризонт“ “Алегро Виваче” ще изберат кой ще бъде “Музикант на годината“.

Традиционното допитване се провежда в началото на всяка година, а българските музиканти приемат наградата като важно признание от страна на публиката.

За наградата "Музикант на годината" могат да бъдат предлагани само личности, а състави от двама и повече изпълнители, както и музикални проекти се състезават в отделни категории: "Ансамбъл на годината" и "Музикален проект на годината".

До 28 февруари всеки участник в анкетата може да предложи своя номинация, а победител е музикантът, събрал най-много гласове. Всеки слушател може да подкрепи само една кандидатура (не се гласува поотделно за различните категории). Гласуването е еднократно.

Предаването "Алегро виваче" на програма "Хоризонт" провежда национална анкета сред слушателите на БНР за избор на "Музикант на годината" в класическите жанрове от 1991 г.

Освен голямата награда "Музикант на годината" - уникална бронзова статуетка на скулптора Христо Илиев, според броя на гласовете се определят и призове в няколко други категории, сред които "Активна творческа дейност", "Ансамбъл на годината", "Музикален проект на годината", "Премиера", "Юбилей", "Млад музикант на годината" и др.

 

Номинираните от предаването "Алегро виваче" тази година са:

Александър Мутафчийски - оперетен артист и режисьор

Веселина Кацарова - оперна певица

Виви Василева - перкусионистка

Деляна Лазарова - диригентка

Мануил Иванов - пианист

Ина Кънчева - оперна певица

Красимира Стоянова - оперна певица

Лия Петрова - цигуларка

Любомира Александрова - хорова диригентка

Надежда Цанова - пианистка

Светлина Стоянова - оперна певица

Стоян Караиванов - бандонеонист

Пълният актуален списък на предложените музиканти, ансамбли и проекти може да бъде видян в групата Allegro Vivace по Хоризонт във Facebook.

 

Носители на приза „Музикант на годината“ са оперните певци Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Красимира Стоянова, Мария Цветкова-Маджарова и Кирил Манолов, цигуларите Минчо Минчев, Васко Василев, Светлин Русев, Веско Ешкенази и Мичо Димитров, диригентите проф. Васил Арнаудов, Емил Табаков, Росица Баталова, Йордан Камджалов и Найден Тодоров, пианистите проф. Виктор Чучков, Людмил Ангелов и Надежда Влаева, клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров, композиторът проф. Иван Спасов, кавалджията Теодосий Спасов, перкусионистката Татяна Колева, Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ и хор „Бодра песен“ - Шумен. В специализирани издания на анкетата „Млад музикант на годината“ за 2008 и 2020 г. слушателите отличиха съответно перкусионистката Василена Серафимова и диригента Димитър Косев.

От 2016 г. част от церемонията е и Специалната награда „Олга Камбурова“ в подкрепа на младите таланти, учредена в памет на дългогодишната водеща на „Алегро виваче“ и създателка на допитването „Музикант на годината“. Тази награда носи на получателите си – обещаващи ярки български изпълнители - студиен запис в Първо студио с екип на БНР.

* * *  

„Алегро виваче” е предаване за класическа музика, което вече 33 години има своето място в ефира на Програма „Хоризонт“. Основна цел на предаването е да отразява актуалните събития по класическите сцени у нас и по света. Негов приоритет са репортажите и анонсите за предстоящи концерти и оперни спектакли.

Задачата, която си е поставил екипът, е да не пропуска нищо значимо, случващо се в музикалния ни живот, да осигури среща на слушателите с всички интригуващи личности, гостуващи на наша сцена, и да  запознава аудиторията с интересни факти от европейските и световните подиуми чрез кореспонденции и новини. Освен актуалните новини и репортажи, важна част от „Алегро виваче” са двете исторически рубрики: „Помните ли?” – за значими фигури от българското музикално минало с материали и звуци от „Златния фонд” на БНР, и „Годишнини”, насочена към световноизвестните композитори и техните шедьоври. Периодично присъстват рубриките „Български съкровища“ и „Българските концертмайстори“, както и представяне на продукция на БНР в класическите жанрове.

 

Автор:
Катя Василева, БНР
Публикация:
24.02.2023 г. 15:09
Етикети:
номинациинаградикласическа музикаБългарско национално радиоБНР
"Музикален проект на годината"
"Ансамбъл на годината"
“Алегро Виваче”
“Музикант на годината“
Посетено:
480
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/36448-slushatelite-na-bnr-izbirat-muzikant-na-godinata