Награди

TimeHeroes удължава срока за номинации на Годишните награди за доброволчество: „Героите"

Седмица повече (до 26 февруари включително) ще има всеки съмишленик на доброто, за да номинира вдъхновяващ доброволец, организация, журналист или компания

 

Седмица повече (до 26 февруари включително) ще има всеки съмишленик на доброто, за да номинира вдъхновяващ доброволец, организация, журналист или компания за Годишните награди на ТimeHeroes, които се провеждат за шести пореден път.

Номинациите за тазгодишното издание бяха отворени на 26 януари – десет дни преди земетресението в Турция и Сирия да промени живота на хиляди хора. За изминалите три години това е и третият път, в който виждаме как във време на социални кризи, на пандемия, война или природно бедствие, доброволците са първите хора, които се отзовават – те са първият зов на надеждата, първият знак, че там има някой, първите, взели нещата в свои ръце. Неслучайно тази година Наградите за доброволчество ще преминат под слогана „Героите не чакат".

„Едва ли обаче някой, който помага, се надява на награда за действията си. Ако за него има отплата, тя е в резултатите от постигнатото – в спасения живот, в защитата на уязвимите, в промяната на законите, в малките стъпки, които подобряват обществената среда, в огласяването на нечия история, която трябва да бъде чута или видяна.

Ние от TimeHeroes разбираме това, но и призоваваме хората да номинират своите герои, защото с всяка номинация помагаме на десетки вдъхновяващи истории да влязат в дневния ред на обществото, да влияят, да обединяват и колкото и странно да звучи –  „геройството" да изглежда все по-нормално, независимо от обстоятелствата. Подобни награди са и начин някой младеж да разбере, че има професии с кауза; някоя жена да открие, че има кой да я подкрепи, ако е жертва на насилие; да мотивира някого да открие смисъл в свободното си време. Номинациите са начин да подарим на някого от днешните герои своя жест на благодарност", казва Наталия Иванова от TimeHeroes.

В миналогодишното издание на ГЕРОИТЕ бяха отличени 15 изключителни доброволчески примера, сред които Анна Илийчева, която възстановява библиотеката и читалището в село Негован, група доброволци, гасили пожари през 2021 г., ромски студенти от медицински специалности, които работят и като медиатори, подкрепящи своите общности, доброволците на Свв. Георги, раздаващи топла храна на нуждаещи се, както и Мая Методиева, която помага на хора в Северозападна България.

Всеки има възможност да номинира своите светли примери на https://awards.timeheroes.org/. Независимо жури, съставено от личности с активна гражданска позиция,  ще има истински предизвикателната задача да избере по един отличен във всяка категория. Журито ще открои доброволческите истории и техните създатели, които са вдъхновяващи, смели, новаторски, израз на активна общественополезна дейност и позиция, или пример за значително положително въздействие върху дадена кауза или общност. TimeHeroes няма да успее да награди всички хора, които помагат доброволно, но чрез номинациите ще направи усилията им още по-видими и разпознаваеми.

Годишните награди за доброволчество: ГЕРОИТЕ се осъществяват с подкрепата и под патронажа на Фондация „Америка за България".

Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
17.02.2023 г. 15:42
Етикети:
удължен срокноминации
ТimeHeroes
Годишни награди на за доброволчество
"Героите"
Посетено:
418
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/36406-timeheroes-udalzhava-sroka-za-nominatsii-na-godishnite-nagradi-za-dobrovolchestvo-geroite