Награди

Емил Янев е носител на наградата на БНР "Сирак Скитник" за 2022

БНР отбеляза 88-ия си рожден ден с тържествена церемония по връчването на Голямата награда „Сирак Скитник“ и годишните награди 2022

 

◊ ГОДИШНИ НАГРАДИ НА БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО

БНР отбеляза 88-ия си рожден ден с тържествена церемония по връчването на Голямата награда „Сирак Скитник“ и годишните награди на обществената медия. Те се определят от Обществения съвет на БНР.

Носител на Голямата награда "Сирак Скитник" за 2022 година е Емил Янев от програма „Христо Ботев“ за предаването "Трамвай по желание".

В останалите категории победители станаха:

• Годишна награда за радиожурналистика: Информационният екип на Радио Пловдив, Кремена Данева и Евелина Стоянова от програма "Хоризонт" за отразяването на наводненията в Пловдивска област;

• Награда за радиопредаване: Екип на радио БНР "Бургас";

• Награда "Златен глас": музикалният редактор от програма „Христо Ботев“ Юлия Гатдерова.

Голямата награда "Сирак Скитник" бе връчена на Емил Янев от вицепрезидента Илияна Йотова, която благодари, че за пореден път има привилегията да присъства и да е участник в церемонията по награждаването.

В словото си тя отбеляза, че обществената медията се е превърнала в стожер на истината, защото "ако нещо е казано по радиото, то от никого не се подлага на съмнение".

Йотова акцентира, че БНР има най-ценното качество – истината и достоверността на онова, което обществената медия разказва на своите верни слушатели.

Вицепрезидентът отбеляза още, че Старата къща е институцията, в която журналистите имат свободата да казват онова, което мислят и да назовават нещата с истинските им имена.

Генералният директор на обществената медия Милен Митев каза, че радиото е екипност и отговорност:

"Радиото е магия. То има навика да ти влиза под кожата и никога да не те напуска. То има и много лица, които виждаме тук тази вечер… Все повече си мисля, че радиото за мен е и дълг, и отговорност. Отговорност към тези 88 години, отговорност към тези 1300 души, които днес правят Българското национално радио. Отговорност към аудиторията ни, отговорност към българското общество. Истината е, че живеем в предизвикателни времена, времена, в които много често ценностите ни се подлагат под въпрос. Времена, в които трудно намираме верния път… Радиото е глас и като обществено радио ние имаме дълг да дадем възможност гласът на поетите на нашето време да е чут, а защо не и да застанем до тях, а и да бъдем едни от тях. Мисля, че обществото ни има нужда от това".

 

Автор:
БНР
Публикация:
26.01.2023 г. 12:44
Посетено:
553
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/36252-emil-yanev-e-nositel-na-nagradata-na-bnr-sirak-skitnik-za-2022