Награди

Теодора Димова стана носител на Голямата награда за литература на Софийския университет за 2022 година

Наградата връчи ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков на тържествена церемония на 22 ноември

 

Теодора Димова стана носител на Голямата награда за литература на Софийския университет за 2022 година  

Известната българска писателка, драматург и есеист Теодора Димова („Майките“, „Поразените“, „Първият рожден ден“) получи Голямата награда за литература на Софийския университет за 2022 година. Тържествената церемония се състоя на 22 ноември в аулата на университета, а наградата беше връчена от ректора проф. Анастас Герджиков.

Отличието следва друга престижна награда, която Теодора Димова спечели през май 2022 г., а именно френската литературна награда „Фрагонар“ за романа ѝ от 2019 г. „Поразените“ (превод: Мари Врина-Николов).

В тържественото си слово деканът на Факултета по славянски филологии на СУ доц. Бойко Пенчев поясни, че наградата на Софийския университет има за цел да открои „онези творци, които не просто създават добри книги, а присъстват като позиция в публичното пространство“

„Теодора Димова е задаващ въпроси интелектуалец, чиито романи са истории за падението, изпитанието и спасението, за противопоставянето между телесно и духовно, между земно и небесно”, допълни доц. Пенчев и заяви, че връчването на престижното признание е знак и израз на вяра, че науката и писателското изкуство имат една обща кауза – да възкресяват човешкия дух.

В словото си Теодора Димова сподели, че за нея е истински вълнуващо да получи наградата за литература на Софийския университет като бивш възпитаник на учебното заведение. 

 „Писането изисква самодисциплина, духовна аскеза, концентрацията на хирург по време на операция. Писането не търпи пустословието, бохемската фриволност, пресметливостта, техническата обиграност. То не трябва да се съобразява с външни критерии, като харесване и нехаресване, успех или провал, известност или забрава. Всеки роман е като отделен човек, появява се по уникален начин, има собствена съдба, точно така, както е и при хората“, каза писателката. 

Във връзка с актуалните събития и бушуващата в Украйна война авторката на „Поразените“ заяви: „Моята мечта е един ден писателите да пишат така и да имат такова влияние в обществото, че да не позволяват никога повече да започва война“

Учредена за пръв път през 1999 г., Голямата награда за литература на Софийския университет се присъжда на всеки две години като признание за цялостното литературно творчество на изтъкнат български автор. 

Лауреати на наградата през годините са писатели като Вера Мутафчиева, Борис Христов, Йордан Радичков, Ивайло Петров, Константин Павлов, Антон Дончев, Валери Петров и др. 

 

Автор:
Темз Арабаджиева, изд. Сиела
Публикация:
22.11.2022 г. 17:08
Етикети:
Теодора Димовароман
"Поразените
Награда за литература на Софийския университет 2022
Посетено:
701
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/35902-teodora-dimova-stana-nositel-na-golyamata-nagrada-za-literatura-na-sofiyskiya-universitet-za-2022-godina