Награди

Известни са носителите на 6-те годишни награди на Фондация „Глобални библиотеки – България“

Наградите бяха връчени на 7 ноември на тържествена церемония

 

◊ НАГРАДИ НА ФОНДАЦИЯ "ГЛОБАЛНИ БИБЛИОТЕКИ - БЪЛГАРИЯ" 2022

На 07 ноември от 19.00 ч. в тържествена церемония бяха връчени 6-те годишни наградите на Фондация „Глобални библиотеки – България“ за 2022.

Наградите се присъждат в изпълнение на мисията и целите на Фондацията за подпомагане на приобщаването на българските граждани към информационното общество и осигуряването на равен достъп до информация, култура, знание и услуги чрез мрежата от обществени библиотеки в страната.

Петчленно жури от членове на Обществения съвет на ФГББ - проф. Боряна Христова, Снежана Йовева Проф.  Владимир Атанасов, Георги Константинов, с председател - Доц. Георги Лозанов определи носителите на наградите за 2022 г. в следните категории:

Наградата за медии във всяка от двете под категории – национална медия и регионална медия, се присъжда на медии, допринесли за поставянето и разработването на теми за проблемите, предизвикателствата и възможностите, свързани с развитието на обществените библиотеки и създаването на условия за свободен и равен достъп до информация, култура, знание и услуги за гражданите чрез библиотеките

През 2022 г. носители са:

  •  Медия с национално покритие – БНТ за предаването БИБЛИОТЕКАТА
  • Медия с регионална медия – Радио Факус –Кюстендил

Грамоти за номинации получават - Долап.БГ; Вестник Търговищки НОВИНИ; БНР-РРС Стара Загора.

Наградата за спомоществовател се връчва за дарителска дейност в подкрепа на кампания, проект или инициатива, осъществявана от Фондацията в изпълнение на мисията й да подпомага приобщаването на българските граждани към информационното общество чрез обществените библиотеки в страната. В категория  спомоществовател „Снежана Янева” журито тази година присъди 2 награди на  Издателство "Ентусиаст" и на Благотворителна инициатива „Чрез Спорт към Знание”.

Грамоти за номинации получават А1-България и НЧ "Проф. Кирил Дженев - 2018" гр. Пловдив

Наградата за публична институция се връчва на институция, която в надграждане на задължителните ѝ по закон изисквания, е подобрила условията за свободен и равен достъп до информация, култура, знание и услуги за гражданите чрез подкрепа за обществени библиотеки.

Носител на наградата Публична институция е Школа по Изобразително изкуство към "Център за подкрепа за личностно развитие"- гр. Ихтиман;

Грамоти за номинации получават НЧ "Постоянство - 1856" гр. Лом и Сдружение "Платформа АГОРА - Активни граждански общности за развитие и алтернатива".

Форумът се организира в сътрудничество със СУ „Св. Климент Охридски”, УниБИТ, БПМР и с медийното партньорство на БНТ, БНР, онлайн медиите Аз-чета, Детски книги, Kafene.bg

 

За контакти и допълнителна информация:

Спаска Тарандова: 02 465 10 76, 0892 219 360, starandovaglbulgaria.net

 

Автор:
Екип на ФГББ
Публикация:
09.11.2022 г. 13:52
Посетено:
480
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/35796-izvestni-sa-nositelite-na-6-te-godishni-nagradi-na-fondatsiya-globalni-biblioteki-balgariya