Награди

Веско Ешкенази бе удостоен за трети път с престижната награда „Кристална лира”

"Кристална лира" 2022 за юбилейния концерт „Веско Ешкенази на 50“ с Плевенската филхармония, диригент Мартин Пантелеев

 
Веско Ешкенази беше удостоен от Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД), Кантус Фирмус и Classic FM радио сКристална лира" за проекта „ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ НА 50“ с Плевенската филхармония, с диригент Мартин Пантелеев на 16 април 2022 г. в зала № 1 на НДК в гр. София. На концерта публиката се наслади на творби от Албинони, Вивалди, Монти, Менделсон, Чайковски, Гершуин, Панчо Владигеров, Пиацола, Карлос Гардел, Влади Ампов-Графа, Дани Милев, Ангел Заберски, Артур Пантелеев и др.
 
Маестро Ешкенази беше отличен като Лауреат в категорията "Инструменталист". Наградата "Кристална лира" беше връчена на официална церемония по награждаването в Народния театър от проф. Ганка Неделчева от Софийски университет "Св. Климент Охридски" на бащата на маестрото - Пантелей Пантелеев, който беше придружен в залата и от съпругата си Марта Пантелеева. Родителите на маестрото също са част от концертният проект, с който именитият цигулар и Плевенската филхармония зарадваха почитателите си в много градове на България.
 
Националните награди „Кристална лира“ за върхови постижения в областта на музикалното и танцово изкуство се организират от Съюза на българските музикални и танцови дейци, Кантус Фирмус, Classic FM радио и представляват статуетка и грамота. Наградите са учредени през 1997 г. с цел създаване на система за обществено отбелязване на забележителни постижения. Церемонията отново се състоя на 1-ви ноември за 25-та поредна година и по традиция беше открита от Станислав Почекански, председател на СБМТД. Близо 3000 души са независимо гласувалите за отличията тази година. Средствата необходими за цялостната реализация на наградите „Кристална лира“ се набират от съорганизатори и спонсори. Министерството на културата участва с експертна и финансова помощ.
 
По повод награждаването маестро Ешкенази написа: 
"За мен е чест, че бях номиниран и награден с "Кристална лира" за този забележителен проект - Юбилейният ми концерт “Веско Ешкенази на 50” с Плевенска Филхармония в зала 1 на НДК. Благодаря на Любомир Дяковски - директор на Плевенската филхармония, както и на всички колеги и целия екип!" След което с благодарствени слова лично се обърна към идейния стожер Люси Дяковска и към брат си Мартин Пантелеев за опората при програмирането и провеждането на юбилейния проект.
 
Сърдечни поздравления за наградата към маестро Веско Ешкенази поднесоха от Ръководството на Плевенската филхармония, както и благодарности че този така значим проект е реализиран съвместно с културния институт.
 
 
Маестро Веско Ешкенази е трикратно отличен с престижната награда "Кристална лира". Преди тазгодишното награждаване той е носител още на: специална награда „Кристална лира” за камерния цикъл през сезон 2010/2011 година „Веско Пантелеев-Ешкенази и приятели“ и специална награда „София” на Столична община в рамките на „Кристална лира” 2016, връчена на двамата виртуози - Веско Ешкенази и Людмил Ангелов за концерта „Танго” в зала „България” в рамките на Европейски музикален фестивал и едноименния албум.
 
По случай Деня на Народните будители, 1-ви ноември, през 2022 г. Веско Ешкенази е част и от благотворителната инициатива „Моите будители”. По този повод маестро Ешкенази пише: "Будителството е преди всичко отговорност към младото поколение, което е нашето бъдеще. Младите имат нужда от пример и посока, които да следват. Нека този пример да е вдъхновяващ!"
През изминалия месец маестро Ешкенази завърши националното турне с Плевенската филхармония "В света на музиката" за 2022 г. и обяви следващите концерти от проекта през 2023 г., вкл. предстоящия концерт на 27 март 2023 г. в Зала "България", част от юбилейния сезон на Плевенската филхармония.
 

* * *
Официални страници на Плевенска филхармония:

https://www.facebook.com/PlevenPhil
http://plevenphil.com/

 

Автор:
Плевенска филхармония
Публикация:
02.11.2022 г. 15:10
Посетено:
611
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/35748-vesko-eshkenazi-be-udostoen-za-treti-pat-s-prestizhnata-nagrada-kristalna-lira