Награди

Връчване на Награда за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ

Официална церемония на 14 октомври в Аулата на Нов български университет

Връчване на Награда за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ

 

На 14 октомври, от 11.20 ч, в Аулата на Нов български университет ще се състои церемония по връчването на Награда за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ.

Наградата беше учредена през лятото на 2022 г., а в организацията участват президентът на България Петър Стоянов (1997-2002 г.) учени, писатели и журналисти.  Сред тях са Здравка Евтимова, Теодора Димова, Митко Новков, Юлиана Методиева, доц. Огнян Минчев, проф. Димитър Вацов, Веселин Стойнев, Владимир Йончев и др. Към организационния комитет за наградата се включват Нов български университет, Софийският университет и българският ПЕН клуб. 

Наградата ще бъде присъдена в четири категории - за предприемач или и/или частна фирма, за неправителствена организация, за неформална група от съмишленици/социална мрежа, както и за отделни граждани, които със собствен труд и средства оказват максимална логистична и човешка подкрепа на украинските бежанци. Изискването е тези дейности да не са част от рутинните задължения на номинираните, от обичайния им бизнес или проектна дейност.

Голямата награда - пластика и грамота, ще връчи президентът Петър Стоянов.  Втора, трета и четвърта награди - пластика и грамота, в категориите „Бизнес организация“, „Личност“ и „Неформално сдружение“ - ще бъдат връчени от Евгения Сергеева, Олга Кусева и Таня Ташева.

Всички номинирани ще получат Дипломи, а приветствие към тях ще направи председателят на Настоятелството на НБУ проф. Веселин Методиев.

Модератор на събитието ще бъде журналистът и общественик Владимир Йончев, който е и председател на журито с членове литературния критик Митко Новков, журналиста Юлиана Методиева и проф. Димитър Вацов от Нов български университет.

Ще бъде представен клип за Наградата, с участието на актрисата Койна Русева. Автори на сценария и режисурата са писателят Георги Господинов и режисьорът Костадин Бонев, членове на Гражданския форум.

Ще бъде излъчен и документалният филм на Искра Ангелова "За доброто".

 

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
11.10.2022 г. 16:38
Етикети:
Софийски университетПетър СтояновНБУ
Български ПЕН клуб.
украински народ
Награда за гражданска доблест
Посетено:
677
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/35583-vrachvane-na-nagrada-za-grazhdanska-doblest-i-choveshka-dobrota-v-pomosht-na-ukrainskiya-narod