Награди

Опрощение, мисия и истина – това са трите стълба на Вазовата България

В Сопот бяха връчени Националните награди на името на Иван Вазов и Съба Вазова

 

Опрощение, мисия и истина – това са трите стълба на Вазовата България

"В град Сопот се отбелязаха 172 години от рождението на Иван Вазов. Наричаме го „Патриарх на българската литература“, допитваме се до него в тежки моменти и когато имаме нужда от съвет или утеха. Но какво е Вазов днес? Урок в училище? Урок по родолюбие? Урок по честност? Или урок по доблест? Научихме ли уроците му 172 години след рождението му и 101 години след смъртта му? Научихме стиховете, научихме думите, но не и уроците. Какво би казал Вазов сега, ако види България! Неговата България, нашата България, която носим в сърцето си и държим в ръцете си." С тези думи кметът на Община Сопот Деян Дойнов откри официалната церемония по връчване на Националните Вазови награди и наградата „Съба Вазова“.

„И аз съм щастлив, че тази вечер връчваме три награди за силата на словото и за неговото послание, което носи опрощение, има мисия и търси истина. Днес е знаков ден, защото Вазовият род събира нов род – рода български, които променя България. От този род са Георги Бърдаров, Джоана Дахабре и Мария Цънцарова. Те носят словото в себе си и го използват, за да ни отворят очите, да ни вдъхновят, да ни смирят и да ни накарат да прозрем истината. Тяхното творчество и тяхното призвание ни показват трите стълба на Вазовата България – опрощението, упованието и истината“, с тези думи Деян Дойнов представи носителите на наградите за 2022 г.

Мария Цънцарова получи наградата на името на Съба Вазова за морал и истинност в общественото слово и изрази своята дълбока благодарност за присъденото отличие. „Вярвам, че независимо от циничността на живота, трябва моралът да ни ориентира и всеки да се прибира с чиста съвест в дома си“. 

Джоана Дахабре получи Детската Вазова награда и я посвети на всички млади учители, които сега встъпват в професията и призванието да предават знание на децата. „Днес осъзнах, че всички ние сме Вазовата България. Вазов е бил и утеха и извор на мъдрост. Опитвам се да бъда пример и да показвам и на другарите млади хора, че ние име силата да възродим България“, заяви тя.

„За всеки писател, за всеки човек на словото, културата и духът, Иван Вазов е връх, към който трябва да се стремим. Словата му ще пренесат във вечността радостите и тъгите на България. Всеки народ има своя разказвач. Вазов е разказвачът на българския народ“, заяви Георги Бърдаров, носител на Националната Вазова награда за литература.  

 

 

Автор:
Община Сопот
Публикация:
11.07.2022 г. 10:43
Етикети:
Георги БърдаровнаградиИван ВазовгодишнинаСопот
Съба Вазова
Мария Цънцарова
Джоана Дахабре
Посетено:
936
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/35059-oproshtenie-misiya-i-istina-tova-sa-trite-stalba-na-vazovata-balgariya