Награди

Пианистката Надежда Влаева е "Музикант на годината 2021"

Наградите бяха връчени на тържествена церемония в Първо студио на БНР

 

◊ МУЗИКАНТ НА ГОДИНАТА 2021

Пианистката Надежда Влаева е „Музикант на годината 2021“ в допитването на предаването за класическа музика „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“. Церемонията по връчването на наградите се състоя в Първо студио на БНР. Над 3000 човека са дали своя вот в 31-ото издание на анкетата и с гласа си са определили победителя.

Надежда Влаева работи в чужбина и представя там български произведения. През миналата година тя записа в Лондон и компактдиск с миниатюри от Панчо Владигеров.

Надежда Влаева получи Голямата награда – статуетка на скулптура Христо Илиев, от Димитър Димитров, член на Управителния съвет на БНР, който каза: „През изминалата година имаше паузи, неяснота колко дълъг ще е антрактът, неизвестност кога ще се върнем в залата за следващата част. Но в нея концертният живот възкръсна! И имахме шанса да слушаме български музиканти, които отдавна концертират основно по света. Вярваме в това възкресение и сме благодарни за този шанс!"

„Щастлива съм от това признание в моята страна. Благодарна съм, че допринесох музиката на Панчо Владигеров да се слуша повече в чужбина. Вярвам, че една от мисиите на артиста е да носи светлина и любов в сърцата на своята публика. Нека продължим този път заедно“, каза Надежда Влаева при получаване на наградата.

На церемонията бяха обявени и призьорите в другите категории:

14-годишният перкусионист Александър Вичев, възпитаник на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в Пловдив, беше избран за „Млад музикант на годината“.

Вокалният ансамбъл „Фортисимо“ от Бургас с ръководител Милена Добрева спечели приза „Ансамбъл на годината“ за втори път, с което създаде прецедент в историята на допитването.

Наградата „Активна творческа дейност“ получи диригентът Кирил Търпов, художествен ръководител и главен диригент на Хоровата школа в Свиленград.

Музикален проект на 2021 г. стана Детският хор на България – мащабното събитие, организирано от Българския хоров съюз, което събра на една сцена 10 хорови формации от цялата страна.

В категория „Юбилей“ беше отличен големият български пианист Людмил Ангелов за неговата 60-годишнина.

За шести пореден път екипът на предаването връчи наградата „Олга Камбурова“ в подкрепа на млад талант, този път на Стоян Караиванов, изпълнител на бандонеон.

В концерта се включиха и носители на награди от предишни издания на допитването: баритонът Кирил Манолов и китаристът Георги Димитров.

Записът на галаконцерта „Музикант на годината“ ще бъде излъчен на 7 юни, вторник, след новините в 21.00 ч. по „Хоризонт“ във времето на предаването „Алегро виваче“. Ден по-късно видеозаписът на церемонията ще бъде достъпен в платформата „Бинар“ на БНР.   

_____________

Снимки: Ани Петрова, БНР

 

Автор:
БНР
Публикация:
01.06.2022 г. 10:46
Посетено:
1043
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/34828-pianistkata-nadezhda-vlaeva-e-muzikant-na-godinata-2021