Награди

Международна награда за Куклен театър Търговище

„Фабрика за еднорози“, с автор и режисьор Ева Кьосовска, спечели наградата за иновативен спектакъл от XXI Международен фестивал „Вълшебната завеса“

 

Международна награда за Куклен театър Търговище

Спектакълът на Държавен куклен театър – Търговище „Фабрика за еднорози“, с автор и режисьор Ева Кьосовска, спечели наградата за иновативен спектакъл от 21-то издание на Международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“.

Журито, под председателството на Богдана Костуркова и членове д-р Михаил Байков, Аглика Олтеан и Джордже Кокош, избра да даде тази награда на търговищкия куклен театър, заради иновативните режисьорски решения, актуалната тема и посланията.

„Фабрика за еднорози“ разказва за откраднатите мечти – тема, която се появява в почти всички фестивални спектакли. Тенденцията е да се вниква в посланията и идеите и да не се подценява детето като зрител – коментираха критиците от журито. Те са категорични, че днешните деца реагират различно на света около тях и още преди да се научат да четат и да говорят, те вече могат да влизат в YouTube и да си пускат клипове.

За да отговори на тези очаквания, режисьорът на „Фабрика за еднорози“, Ева Кьосовска, се насочва към иновативния за българския куклен театър жанр „фентъзи“.

„Фабрика за еднорози“ е фентъзи с елементи на мюзикъл. Куклите са много футуристични и представят обобщени образи на “малките хора” и “големите злодеи”. Основният конфликт е между мечтите и страха, а посланието към малките зрители е да не позволяват страхът да управлява живота им – поясни режисьорът.

Пиесата е нова българска драматургия и разказва колко е лесно човек да жертва мечтите си и да се „продаде“. И в какво би се превърнал светът, ако хората спрат да мечтаят за възвишени, духовни неща и станат роби на материалното.

Режисьор е Ева Кьосовска, сценографията и куклите са дело на Крум Крумов, музиката на Пламен Мирчев – Мирона. Участват: Микаела Кюркчиева, Моника Угренова, Цветина Иванова, Господин Динев – Дидо, Милен Алексиев.

 

Автор:
Анета Милева
Публикация:
14.05.2022 г. 16:56
Етикети:
Куклен театър ТърговищеЕва КьосовсканаградаТърговище„Вълшебната завеса“спектакли за деца
иновативен спектакъл
„Фабрика за еднорози“
XXI Международен фестивал
Посетено:
769
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/34689-mezhdunarodna-nagrada-za-kuklen-teatar-targovishte