Награди

Носители на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване, 2022 г.

XXIV Национален фестивал на детската книга, Сливен 2022

На 24-тото издание на Фестивала на детската книга в Сливен журито за определяне на Националната награда „Константин Константинов“ (за принос в книгоиздаването за деца), с председател Луизина Савкова - главен експерт в Дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” в Министерство на културата, оповести имената на отличените в различните категории.

По традиция, те получават призовете си на тържествения концерт-спектакъл в препълненото фоайе на Драматичен театър „Стефан Киров” в Сливен – в присъствието на уважилите проявата многобройни гости и с участието на ръководителите на общинската и областната администрации.

Носителите на Националната награда „Константин Константинов” за 2022 г.:

  • Голямата награда, за цялостен принос тази година не се присъжда;
  • в категория „Автор“ - 2022 г. с наградата се отличава Милен Хальов;
  • в категория „Илюстратор“ бе отредена на художничката Невена Ангелова;
  • в категория „Издателство“ призът беше присъден на издателство „Робертино“.

Националната награда „Константин Константинов“е учредена през 2004 г. от Министерство на културата, Националния център за книгата към МК, Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“в Сливен и Община Сливен и се връчва на специален ритуал по време на провеждания всяка година (през май) Национален фестивал на детската книга. Наградата включва пластика, диплом и парична сума и се присъжда в четири категории: „Голяма награда за цялостен принос” и награди за: издателство, автор и илюстратор. Поетът Валери Петров е първият носител на отличието „за цялостен принос”, като „за издателство” то е присъдено на Издателска къща ”ФЮТ”.

 

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
12.05.2022 г. 18:16
Етикети:
Невена АнгеловаСливен 2022XXIV Национален фестивал на детската книга
издателство „Робертино“Милен Хальов
Национална награда „Константин Константинов”
РБ „Сава Доброплодни”
Посетено:
1103
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/34670-nositeli-na-natsionalnata-nagrada-konstantin-konstantinov-za-prinos-v-detskoto-knigoizdavane-2022-g