Награди

Национална награда за поезия “Константин Павлов” 2022

Носители на наградата са Амелия Личева за книгата ѝ “Потребност от рециклиране” и Кирил Василев за книгата му “Шествието”

Национална награда за поезия “Константин Павлов” 2022

Снимка: БТА

 

◊ НАЦИОНАЛНА НАГРАДА ЗА ПОЕЗИЯ "КОНСТАНТИН ПАВЛОВ" 2022

“Всяко мое стихотворение е ехо от незаслужен шамар” – четем на статуетката, съпровождаща Националната награда за поезия “Константин Павлов”. На тържествена церемония Наградата бе присъдена на 2 април в Софийската градска художествена галерия.

На този ден преди 89 години е роден големият български поет. 29-те поетични книги, които кандидатстваха за това отличие, предизвикаха много дискусии и страстна размяна на аргументи сред журито с председател Мирела Иванова и членове проф. Михаил Неделчев и Ани Илков. Накрая бе решено да бъдат присъдени две равностойни награди на Амелия Личева за книгата ѝ “Потребност от рециклиране” (Изд. „Лексикон”) и на Кирил Василев за книгата му “Шествието” (Издателство за поезия „Да“).  

Публиката – около 100 души се събраха в галерията - изслуша знакови творби на поета, представени от актьорите Руси Чанев и Валентин Ганев.

“Излишно е да казвам колко се вълнувам, че получавам награда на името на Константин Павлов” – каза Амелия Личева и сподели, че първият критически текст, написан от нея в края на 80-те години, е бил посветен на него и че “той е един от поетите, които безкрайно много харесвам”. Кирил Василев изтъкна, че Константин Павлов е постигнал нещо, което никой друг поет от бившия комунистически лагер не е успял да постигне: “Той използва езика на идеологията и не просто го демаскира, а го превърна в оръжие, с което на практика унищожи самата тази идеология.” Според него много поети са чакали учредяването на това отличие, което може скоро да се превърне в най-важната поетическа награда в България.

Румяна Таслакова, дългогодишна ръководителка на Българската редакция на Дойче Веле, която учреди наградата, увери че отново ще събере приятели на поезията - идната година, на 2 април, когато ще се навършат 90 години от рождението на Константин Павлов.  

 

 

Автор:
КН
Публикация:
04.04.2022 г. 17:09
Етикети:
Кирил ВасилевпоезияАмелия Личева
Румяна Таслакова
Национална награда "Константин Павлов"
Посетено:
1481
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/34447-natsionalna-nagrada-za-poeziya-konstantin-pavlov-2022