Награди

Избираме кои български творци и творби ще представят България за наградите Еврокон

Участвайте в гласуването и решете кои ще са българските номинации за Европейските награди за фантастика на Еврокон 2022!

Избираме кои български творци и творби ще представят България за наградите Еврокон

 

◊ ПОКАНА

Уважаеми колеги и приятели,

Започва гласуването за предложените номинации за български кандидати за европейските награди за фантастика Еврокон!

До 28 февруари всички български любители на фантастиката ще имат възможността да гласуват за своите фаворити, представени в 14 категории, на сайта https://fandombg.org/eurocon/2022/.

В различните категории са номинирани отличили се в последните години български писатели, художници, издателства, романи, сборници, разкази, периодични издания, представления, илюстрации, изложби.

Това са творци и произведения в различни сфери на изкуството от жанровете фентъзи, фантастика, хорър, магически реализъм и всички техни разклонения. Две специални номинации са тези за дебют (автори и художници, станали популярни през последните 3 години) и за грандмайстор - личност с голям принос към фантастиката и фантастичната общност в продължение на поне 20 години.

Във всяка категория се гласува с подреждане на номинациите в предпочитания ред. Колкото по-нагоре нареди един кандидат, толкова повече точки ще получи той в крайното класиране.

Обръщаме се към вас с молба за разпространение и подкрепа на родната фантастика. Фестивалът Еврокон е най-престижното и голямо жанрово събитие, което обединява фенските организации на всички европейски държави. Награди за България позволяват родните творци да придобият международна видимост и признание.

За организаторите и процеса

Номинациите, за които гласуваме, бяха избрани на първия етап, в който феновете на българската фантастика изпращаха свои предложения от 12 до 18 февруари. Бяха номинирани над 270 български творци и творби от фантастичните жанрове в различните категории. Най-подкрепяните сред валидните номинации преминаха към настоящия етап, в който с отворено гласуване трябва да изберем най-заслужилите да представляват България.

Процесът по избор се организира от администриращ екип, събиращ представители на родните фантастични общности - журналисти, автори, организатори и популяризатори. Настоящият формат се провежда от 2017 г. и бе организиран след широко допитване до общността.

За Еврокон и българското участие

Еврокон е ежегоден фестивал за фантастика в Европа и се провежда от 1972 година. Събитието е съпътствано от изложения на фантастична литература и изкуство, а по време на официалното му закриване се връчват Европейските награди за научна фантастика от Европейската асоциация за научна фантастика ESFS.

Тази година фестивалът има 50-годишен юбилей и ще се проведе в рамките на традиционния Люкскон (Luxcon). Мястото на събитието е Дюделанж, Люксембург, а датите са 7 до 10 април 2022 г.

Български номинации са печелили множество награди от Еврокон и това е един от най-добрите начини за популяризиране на родната фантастика пред европейската публика. Първата такава награда е от далечната 1976 г. в категорията за писатели, присъдена на Любен Дилов. През 2004 година Еврокон се проведе в България. Сред почетните гости бяха Робърт Шекли и Анджей Сапковски.

Гласувайте сега на сайта на българските номинации за Еврокон 2022.

Повече информация може да намерите и във фейсбук страницата на Инициатива ФендъмBG

 

Автор:
Инициатива ФендъмBG
Публикация:
22.02.2022 г. 12:44
Посетено:
644
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/34156-izbirame-koi-balgarski-tvortsi-i-tvorbi-shte-predstavyat-balgariya-za-nagradite-evrokon