Награди

Награда РОМАНИПЕ за професорите Елена Марушиакова и Веселин Попов

Учените от ИЕФЕМ – БАН са отличени във връзка с дългогодишната им дейност в областта на ромските изследвания

Награда РОМАНИПЕ за професорите Елена Марушиакова и Веселин Попов: 1
Награда РОМАНИПЕ за професорите Елена Марушиакова и Веселин Попов: 2
Награда РОМАНИПЕ за професорите Елена Марушиакова и Веселин Попов: 3

 

Награда РОМАНИПЕ за професорите Елена Марушиакова и Веселин Попов

На 12 януари 2022 г., в навечерието на празника Банго Васил (Ромската Нова Година), в сградата на Гьоте институт в София, бе проведена церемонията по връчване на традиционната награда РОМАНИПЕ. Тази година инициативната група „Ромска култура“ заслужено почете дългогодишната и забележителна дейност на доайените в ромските изследвания, професорите Елена Марушиакова и Веселин Попов.

Наградата се връчва от роми на нероми, за принос в научните изследвания на ромската общност в България и по света. Наградата връчи проф. Христо Кючуков. На церемонията присъстваха изявени ромски лидери като Петър Георгиев, Румян Русинов, Лилия Ковачева и други.

Проф. Елена Марушиакова и проф. Веселин Попов са част от научния екип на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките и преподаватели в престижния университет „Сейнт Андрюз“ (St. Andrews University) в Шотландия. През 2020 г. проф. Марушиакова получи почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Университета Сьодертьорн в Стокхолм.

 

 

Автор: ИЕФЕМ - БАН
14.01.2022 г. 13:37
Посетено: 647
Етикети: научни изследвания, ИЕФЕМ - БАН, ромска общност, „Ромска култура“, проф. Веселин Попов, проф. Елена Марушиакова, Награда РОМАНИПЕ
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/33985-nagrada-romanipe-za-profesorite-elena-marushiakova-i-veselin-popov