Награди

Носители на петите годишни награди на Фондация „Глобални библиотеки – България

Церемонията по награждаването се състоя на 25 ноември 2021 г. в клуб "Перото"

Носители на петите годишни награди на Фондация „Глобални библиотеки – България

 

◊ НАГРАДИ НА ФОНДАЦИЯ „ГЛОБАЛНИ БИБЛИОТЕКИ – БЪЛГАРИЯ“

На тържествена церемония на 25 ноември 2021 г. в 18.30 ч. в клуб Перото бяха обявени носителите на петите годишни награди на Фондация „Глобални библиотеки – България

• Награда за медия с национално покритие

bTV Media Group

bTV Новините партньорски подкрепя „книгата“ като кауза чрез устойчива политика на отразяване на проблеми на библиотеките и споделяне на добри практики и примери, които са вдъхновяващи за добротворчеството и дарителството на книги.

Впечатляващо за политиката на bTV Media Group като национална медия по отношение на библиотеките, литературата и най-общо изкуствата е, че дори и да нямат програма със специализирано съдържание, редовно се засягат теми, които подкрепят „книгата“ и библиотечната дейност.

Номинация на издателство „Ентусиаст”

 

• Награда за медия с регионално покритие

Телевизия Запад

ТV Запад предоставя новинарско информационно покритие за цяла Югозападна България: общините Кюстендил, Дупница, Гоце Делчев, Гърмен, Петрич и Сандански. Дейността на Регионална библиотека Кюстендил винаги е била във фокуса на културните предавания на телевизията с коректно и обективно отразяване на събития и факти. От м. март 2020 г. творчески екип в състав Денислава Данкова - водещ и редактор и Ивайло Александров - главен оператор разработват и реализират предаването „Книгите, които ни свързват". То е културно, образователно и заедно с това развлекателно. В основата на концепцията му е да поставя и разглежда теми, които отразяват и популяризират всички аспекти на дейността на Регионалната библиотека в Кюстендил и библиотечната мрежа от обществени библиотеки в областта и се излъчва всеки последен четвъртък на месеца.

Номинация на Регионална библиотека „Емануил Попдимитров“ – гр. Кюстендил

 

• Награда за спомоществовател „Снежана Янева”

Фондация „Лъчезар Цоцорков"

Фондация „Лъчезар Цоцорков" през 2021 г.  финансира и работи за първи път с читалища и библиотекари чрез проект „Опознай себе си и предай нататък". Той е реализиран от НЧ „Фар 1930" в партньорство с „Тиймко" ЕООД на стойност 12 282 лв. за повишаване на  интереса към четенето и литературата сред младите. Това е иновативна застъпническа кампания за библиотечни работници от читалищата в Северозападна България, които работят с деца и ученици през ваканциите и срещат затруднения с неовладените емоции на подрастващите. Всяка от обхванатите 21 библиотеки обогати библиотечния си фонд с комплект от 8 книги по темата за различни възрасти и карти за игра „Емоциите".

Номинация на народно читалище „Фар 1930” с. Паволче, област  Враца

 

• Награда за публична институция

Община Бургас

Община Бургас със силната ангажираност на кмета Димитър Николов реновира стара сграда в центъра на Бургас и я превърна в нов дом на регионалната библиотека на стойност  9 943 899 лв. РБ „П. К. Яворов" отвори врати за своите ползватели на 1 април 2021 г. и стана притегателен център не само за бургаската общественост , но и за гостите и посетителите на града. Библиотеката отговаря на съвременните стандарти за библиотеката като 3-то място след дома работата/или училището.

Номинация на регионална библиотека „Пейо К. Яворов” – гр. Бургас

* * *

Наградите на Фондация „Глобални библиотеки – България“ са учредени в изпълнение на целите на фондацията за подпомагане на приобщаването на българските граждани към информационното общество и осигуряването на равен достъп до информация, култура, знание и услуги чрез мрежата от обществени библиотеки в България. Носителите на наградите се определят от Комисия в състав доц. Георги Лозанов (председател), проф. Боряна Христова, проф. Владимир Атанасов, Снежана Йовева  и Георги Константинов.


За контакти и допълнителна информация:
Спаска Тарандова:  starandova@glbulgaria.net

 

Автор:
Публикация:
28.11.2021 г. 13:09
Етикети:
Община Бургасгодишни награди
bTV Media Group
Фондация „Лъчезар Цоцорков"
Фондация „Глобални библиотеки – България
Посетено:
689
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/33775-nositeli-na-petite-godishni-nagradi-na-fondatsiya-globalni-biblioteki-balgariya