Награди

Доайенът на българската социология проф. Георги Фотев получи Наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“

Наградата се връчва ежегодно на 2 ноември, рождената дата на проф. Богдан Богданов

 

◊ НАГРАДА "БОГДАН БОГДАНОВ" 2021

Изтъкнатият български социолог и почетен професор на Нов български университет проф. Георги Фотев е носител на тазгодишната Награда за хуманитаристика „Богдан Богданов“.

Наградата се връчва за пети път и се присъжда на проф. Фотев за неговите заслуги за развитието на социологията в България, за дейното му участие в утвърждаването на гражданското висше образование чрез мисията на частните университети, за ревностната защита на модерните европейски и световни ценности.

„Аз абсолютно споделям разбирането на Джейн Остин, че най-върховна човешка добродетел е приветливостта. Тази приветливост аз я намирам тук, в Нов български университет. Аз искам тук да я намирам, тя да остане завинаги. Тя иска много усилия, тя иска чисто сърце, иска смела мисъл и след това – аз съм напълно съгласен с нея (Джейн Остин) – тя слага последователността. Да бъдем последователни в делото на този човек (Богдан Богданов). Аз имам щастието и участта сега да приема тази награда на неговото име!“
, сподели по време на церемонията по награждаване проф. Георги Фотев.

Професор Георги Фотев, д.н. е директор на Центъра за изучаване на европейските ценности при НБУ. Автор е на голям брой научни публикации у нас и в чужбина. Министър на науката и висшето образование (1991). Три мандата е директор на Института по социология към БАН.

В чест на проф. Георги Фотев е публикуван монументалният сборник Светове в социологията (2006) с участие на негови ученици, колеги и на световни имена в социологията като Зигмунт Бауман, Едуард Тирикян, Майкъл Бъроуей, Джон Рекс и др.


На церемонията по връчване на Наградата за хуманитаристика своя плакет получи и миналогодишният лауреат – диригентът на Софийска филхармония Найден Тодоров, който произнесе академично слово на тема „Има ли будители днес?“ .

„Една от най-важните роли на будителите е да ни казват не онова, което искаме – за тази цел днес съществуват шоумените, а за да ни казват онова, което ние имаме нужда да чуем, за да продължим напред…Истината невинаги е това, което искаме да чуем. Затова днешното общество има нужда от хора, които знаят. Днешното общество има нужда от хора, които са смели и основно смели да говорят истината. Днешното общество има нужда от повече хора, които са визионери – като професор Богданов.“

Маестро Тодоров прие плакета от Председателя на Настоятелството на НБУ – проф. д-р Веселин Методиев, който сподели радостта си от това да връчи отличието и отбеляза: „Нов български университет има щастието да е създаден като уникален за това, че има и науки и изкуства в себе си. Това също е дело на професор Богданов. Така че Вие сте първи лауреат в областта на изкуствата!“.

Наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“ е учредена на 5 декември 2016 г. от Настоятелството на Нов български университет в памет на професор Богдан Богданов – създател на НБУ, класически филолог, учен в областта на науките за човека и обществото, писател, преподавател, обществена фигура в областта на изкуството и културата, и университетски мениджър.

Наградата се връчва ежегодно на 2 ноември, рождената дата на проф. Богдан Богданов.

Наградата е за постижения в сферата на хуманитаристиката и се присъжда на лица, които пресъздават и популяризират идеите, споделяни от проф. Богдан Богданов. Тя е национална награда и е за постижения в български контекст.

Журито на Наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“ е в състав:
проф. д-р Веселин Методиев, д-р Георги Текев, Иван Богданов, д-р Мария Арсениева, проф. д-р Пламен Бочков, проф. д-р Христо Тодоров (Председател на журито) и д-р Христо Чукурлиев.

Досегашни носители на Наградата са поетът Борис Христов, проф. Михаил Неделчев, Снежина Петрова и Георги Гочев за проекта им „Медея“ и диригентът Найден Тодоров.

В края на събитието беше представено и новото издание – превод на професор Богданов на един от най-пространните диалози след „Държавата“ и „Законите“ на Платон – „Теетет“.

Церемонията се проведе в университетската галерия УниАрт, а водещ беше ръководителят на департамент „Театър“ – доц. Снежина Петрова.

 

Автор:
НБУ
Публикация:
03.11.2021 г. 14:40
Етикети:
Найден Тодоровпроф. Георги ФотевНов български университет
Награда за хуманитаристика „Богдан Богданов“
Посетено:
695
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/33631-doayenat-na-balgarskata-sotsiologiya-prof-georgi-fotev-poluchi-nagradata-za-humanitaristika-bogdan-bogdanov